Macam Mana Cara Mudah untuk Semak IMEI iPhone

IMEI iPhone

IMEI atau International Mobile Equipment Identity ialah nombor identiti yang biasanya disenaraikan pada peranti mudah alih. Fungsi IMEI adalah penting untuk dapat mengenal pasti peranti mudah alih.

Selain itu, satu lagi fungsi IMEI adalah untuk mengelakkan kecurian. Jika telefon bimbit boleh dikenal pasti, pencuri tidak boleh menggunakan kad SIM dalam peranti yang dicuri, kerana nombor IMEI telefon bimbit itu sudah disambungkan ke nombor telefon pengendali.

Oleh itu, apabila pengendali menyekat nombor IMEI telefon yang dicuri, telefon tidak boleh dipautkan ke nombor lain. Memandangkan fungsi penting IMEI, maka bagaimana untuk menyemaknya?

 

menu USSD

Cara pertama ialah dengan menekan butang *#06# pada pad kekunci telefon pada iPhone anda
Melalui setting.

  • Pergi ke Setting, pilih Generil, dan ketik Details
  • Selepas itu, anda hanya perlu skrol ke bawah skrin untuk mencari IMEI/MEID dan ICCID. Untuk menampal maklumat ini ke dalam borang pendaftaran atau sokongan Apple, sentuh dan tahan nombor yang ingin anda salin.

Daftar masuk Slot Kad SIM

Cara lain yang boleh dilakukan ialah menyemak IMEI melalui slot kad SIM pada iPhone. Anda boleh melakukan kaedah ini untuk mengetahui IMEI bagi model iPhone 6s Plus hingga iPhone 13 Series.

Manakala untuk iPhone 5 hingga iPhone 6, nombor IMEI boleh didapati di bahagian belakang peranti iPhone, betul-betul di bawah tulisan iPhone.

Semak iPhone IMEI daripada PC

Akhir sekali, cara yang boleh dilakukan ialah dengan membuka laman web rasmi Apple ID melalui pelayar anda. Caranya, log masuk menggunakan Apple ID pada iPhone.

Lihat Juga :   Pakej Astro Fiber Standalone Ada Di Sini: Harga Bermula Pada RM99 Untuk 50Mbps

Kemudian, skrol skrin ke bahagian bawah bahagian peranti (Peranti). Untuk melihat nombor siri dan IMEI/MEID, pilih peranti.

Jika anda menggunakan peranti yang menjalankan iOS 10.3 atau lebih baru. Pergi ke Tetapan, kemudian pilih nama anda.

Tatal ke bawah untuk melihat peranti yang dilog masuk dengan Apple ID anda. Seterusnya, untuk melihat nombor siri dan IMEI/MEID, ketik nama peranti

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!