Macam Mana Merawat HFMD Di Rumah yang Berkesan

HFMD Malaysia

Bulan ini, Malaysia digemparkan semula dengan penularan Penyakit tangan kami dan mulut (HFMD) di kalangan kanak-kanak. Kita masih belum reda dengan Covid-19, kini HFMD plak yang melanda. HFMD adalah penyakit berjangkit disebabkan virus yang menyerang kanak-kanak dibawah umur 10 tahun.

Virus ini merebak melalui sentuhan dari tangan yang tidak dibasuh, permukaan yang tercemar dengan najis ataupun cecair dari mereka yang dijangkiti.

Antara simptom utama penyakit ini adalah demam, sakit tekak, keletihan, ulcer, blister dan kemerah-merahan pada tangan, kaki, belakang siku dan di belakang lutut.

Sakit ini akan sembuh dengan sendirinya dalam masa seminggu hingga 10 hari. Ianya tidak boleh dihalang atau disembuhkan melalui vaksin atau ubatan.

Di sini kami kongsikan beberapa cara untuk melegakan dan merawat HFMD di rumah. Tetapi perlu diingatkan, anda perlu segera berjumpa pakar jika anda dapati anak-anak anda mempunyai simptom penyakit ini. 

Rawatan HFMD Dari Rumah

Air kelapa

Air kelapa dapat menyejukkan badan dan juga perut. Ianya mengandugi pelbagai jenis vitamin , mineral dan bahan antioksida. Ianya juga mengandungi acid lauric yang bertujuan untuk melawan jangkitan virus.

Dengan memberikan air kelapa kepada kanak-kanak terkena HFMD ianya dapat melegakan sakit pada mulut dan terus kekal hidratkan.

Minyak lavender

Minyak lavender baik untuk melawak virus dan menyahjangkitan. Ianya juga dapat memberikan rasa tenang dan relaks untuk membantu anak anda tidur lebih lena. Anda boleh campurkan minyak lavender di dalam air mandi atau boleh juga guna diffuser minyak essential oil lavender.

Lihat Juga :   Honda dan Sony menandatangani perjanjian EV sama seperti yang Apple inginkan dengan Hyundai

Minyak essential Lemon

Sama seperti lavender, minyak essential lemon turut bertindak sama sebagai ejen membantu melawan jangkitan virus.

Boleh dapatkan di sini minyak essential lemon.

Halia

Halia mengandungi beberapa bahan kimia antivirus. Ianya juga mengandungi ‘sedative’ yang bertindak sebagai melegakan kesakitan. Buat teh halia yang dihancurkan , sejukkan dan beri kepada anak anda. Boleh tambah madu untuk rasa yang enak sedikit. Tapi rasa halia mungkin tidak disukai oleh anak-anak. 

Aloe vera (Lidah Buaya)

Lidah buaya mengandungi anti mikrobial . Ianya dapat meningkatkan imuniti. Sapukan aloe vera pada kulit anak anda yang kemerahan akibat HFMD. Ianya juga dapat melegakan dan menyejukan kulit anak-anak.

 

Semoga dengan beberapa tips ini dapat membantu untuk anak anda sembuh daripada HFMD. Jauhi tempat yang berisiko boleh terkena jangkitan HFMD. Ajar anak untuk sentiasa membasuh tangan dengan sabun setiap kali selepas bersalaman, bersetuhan dengan orang lain atau sebelum makan. 

Penggunaan Hand Sanitiser juga boleh digunakan pada keadaan yang memerlukan. 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!