Macam Mana nak buat ‘Poll’ dalam WhatsApp

WhatsApp Poll

WhatsApp secara senyap-senyap telah memperkenalkan ciri baharu yang mungkin amat berguna bagi sesetengah orang. Selepas melancarkan link group call, kini anda juga boleh mengundi dalam apps yang dipanggil “Poll”.

Ciri mengundi di WhatsApp Poll boleh didapati dalam group chat atau private chat. Sebagai intipatinya, mengundi di WhatsApp boleh membantu pengguna memilih sesuatu dengan maksimum 12 pilihan.

Ciri ini, dipanggil Poll, berada dalam menu ikon klip, bersama-sama menu perkongsian lain seperti dokumen, kamera, galeri dan kenalan. Ikon klip atau lampiran berada di sebelah lajur jawapan, butang kamera dan voice note.

Peserta atau ahli group boleh melihat siapa peserta dan pilihan mereka. Dalam ciri Poll, pengguna boleh mengisi tajuk atau soalan serta dua pilihan yang boleh ditambah sehingga 12. Jika Poll sedia untuk dimuat naik, cuma klik butang hantar di sudut kanan bawah skrin. selain itu, pencipta Poll juga boleh mengundi untuk diri mereka sendiri. Jika undian tidak diperlukan lagi, pengguna boleh memadamkannya atau semua orang sama seperti memadam mesej biasa.

Whatsapp Poll
foto : blog.prototypr.io

 

About Author

Lihat Juga :   WhatsApp memperkenalkan "self-destructing messages" pada tahun 2020

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!