Macam Mana Nak Jadi FoodPanda Rider

cara jadi foodpanda malaysia rider

FoodPanda Rider Malaysia

cara jadi foodpanda rider

FoodPanda adalah perkhidmatan penghantaran makanan, di mana tempahan dibuat secara dalam talian dengan menggunakan aplikasi FoodPanda. Pesanan pelanggan akan dihantar oleh FoodPanda rider dalam jangka waktu yang singkat setelah menerima pesanan. Perkhidmatan ini membolehkan pelanggan menikmati makanan tanpa perlu meninggalkan rumah.

Perkhidmatan ini popular kerana ia juga menjimatkan masa dan tenaga. Bagi mereka yang ingin memulakan karier sebagai pelumba FoodPanda atau ingin memperoleh lebih banyak pendapatan, anda boleh menyertai kumpulan FoodPanda sebagai pelumba sambilan. Sebenarnya, ia boleh dibuat sepenuh masa bergantung kepada individu.

DAPATKAN Baucar RM 10 dengan Foodpanda hari ini di sini Cara bergabung dengan komuniti FoodPanda Sebelum menjadi penunggang FoodPanda, anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

Cara Mendaftar Food Panda Malaysia

Cara mendaftar dan bermula sebagai penunggang FoodPanda adalah seperti berikut: Layari laman web FoodPanda dan daftar di https://rider.foodpanda.my.

Perkhidmatan FoodPanda telah berkembang hampir di seluruh Malaysia.

Pilih kawasan atau bandar tempat anda tinggal dan klik butang terapkan sekarang.
Isi maklumat peribadi anda seperti nama penuh, nombor telefon, e-mel dan tarikh lahir.
Masukkan pilihan bahasa anda sama ada dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.
Apabila anda memasukkan semua maklumat yang diperlukan, klik butang hantar.
Setelah mendaftar, anda akan menerima pesanan teks dari FoodPanda, dan mereka akan meminta anda datang ke pejabat FoodPanda untuk mendengar taklimat ringkas.

Akan ada sesi praktikal dengan senior mengenai cara menangani pesanan dan penghantaran dan jika tidak ada masalah semasa latihan, anda sudah boleh menjadi penunggang FoodPanda.

Lihat Juga :   Bagaimana untuk melihat IP address anda dalam Mac, iOS dan Android

Pada akhir sesi praktikal, anda boleh mendaftar dan mendapatkan id dan kata laluan untuk aplikasi FoodPanda. Kemudian, dapatkan peralatan FoodPanda seperti t-shirt merah jambu, beg termos dan beg FoodPanda.

Anda boleh memulakan karier anda sebagai pelumba FoodPanda pada keesokan harinya.

 

Keperluan Sebagai Penghantaran Makanan FoodPanda

Memiliki motosikal sebagai alat pengangkutan. Sekiranya motosikal itu bukan milik anda, pastikan nota perlindungan insurans adalah All Rider.

Mempunyai lesen pengangkutan yang sah sekurang-kurangnya lesen L

Mempunyai cukai jalan yang sah

Akaun bank untuk pembayaran gaji, lebih baik akaun bank CIMB kerana proses pembayaran yang lebih cepat.

Deposit sebanyak RM 100 harus diberikan. Wang ini akan dikembalikan setelah anda berhenti menjadi penunggang FoodPanda

Penunggang juga mesti berumur 18 tahun ke atas

Mempunyai telefon pintar dengan OS Android versi 4.2 ke atas.

Bagi pengguna IPhone, mestilah sekurang-kurangnya IPhone 4S atau model yang lebih baru.

Mesti bertanggung jawab atas pesanan yang diterima daripada pelanggan FoodPanda Jarak penghantaran makanan sekitar 5km. Ini untuk memudahkan pengendara FoodPanda menghantar pesanan dari pelanggan.

Biasanya, setiap pesanan akan diterima melalui aplikasi FoodPanda. Sistem akan secara automatik mengirim permintaan pesanan secara langsung ke aplikasi. Sekiranya penunggang berdekatan dan dapat menerima pesanan, penunggang perlu mengklik butang terima kerja dan segera pergi ke penjual atau restoran untuk mengambil makanan yang dipesan dan penghantaran akan dibuat terus ke alamat pelanggan.

Lihat Juga :   Daftar di sini : Untuk menjadi Agent TM UNIFI, MAXIS, ASTRO, TIME, CITY BROADBAND & RedOne

Penunggang yang kurang memahami alamat pelanggan boleh menggunakan aplikasi peta google atau waze untuk memudahkan penghantaran.

Bagi anda yang ingin menjana lebih banyak dengan FoodPanda, anda boleh bekerja dua shift berturut-turut kerana bekerja sebagai penunggang FoodPanda sangat fleksibel.

Sebagai penunggang FoodPanda, anda boleh menempah shift kerja mengikut ketersediaan anda.

Pada mulanya, setiap rider akan dibayar RM 5.00 hingga RM 6.00 sejam pada hujung minggu. Walau bagaimanapun, kadarnya akan meningkat dari RM 6.00 hingga RM 7.00 sejam setelah 3 bulan bekerja. Apabila penunggang telah bekerja selama 6 bulan, kadar gaji akan meningkat dari RM 7.50 hingga RM 8.50 setiap hujung minggu.

Akan ada tips untuk setiap 1 perjalanan berharga RM 3.00 dan penunggang biasanya dapat memperoleh sehingga 4 perjalanan penghantaran bergantung pada kawasan tempahan.

FoodPanda akan membayar gaji penunggang mingguan di mana ia membayar gaji pada hari Selasa. Ini adalah salah satu cara untuk menjana pendapatan mingguan dengan mudah.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!