Macam Mana untuk mengaktifkan dua WhatsApp pada OPPO A16k

Keperluan pengguna telefon pintar yang semakin kompleks mendorong pengeluar untuk mempersembahkan ciri pengganda aplikasi. Ciri ini membolehkan pengguna menduplikasi aplikasi dan mengaksesnya dalam satu peranti. Sebagai contoh, dua akaun WhatsApp boleh digunakan pada satu telefon pintar.

Bagi pengguna OPPO, ciri ini dikenali sebagai Clone App. Ciri ini mula-mula muncul dalam kemas kini ColorOS 5.2 berdasarkan Android 8 (Oreo). Sejak itu, telefon pintar OPPO yang menggunakan ColorOS 5.2 dan ke atas telah dilengkapi dengan ciri Aplikasi Klon, termasuk OPPO A16k yang telah dilancarkan pada Mei 2022.

Sila ambil perhatian, tidak semua aplikasi boleh diduplikasi melalui ciri Aplikasi Klon. Berdasarkan maklumat ciri, aplikasi yang boleh diduplikasi termasuk WhatsApp, Messenger, Line, Facebook, imo, Instagram, Skype, Telegram, Viber, Zalo dan WeChat.

Bagaimana untuk mengaktifkan Clone App

Sangat mudah untuk menduplikasi aplikasi pada OPPO A16k. Pertama sekali, buka Setting telefon pintar, kemudian cari menu App Management > App Cloner. Atau secara ringkasnya, anda boleh mencari kata kunci “clon” dalam medan search setting.

Kemudian, senarai aplikasi pada telefon pintar yang boleh diduplikasi akan muncul. Pilih aplikasi yang dikehendaki dan aktifkannya. Selepas proses pengklonan selesai, aplikasi klon akan muncul dengan tanda “clon”.

Clone App

Anda boleh menukar nama default dengan nama yang anda mahu, contohnya “WhatsApp (Clone)” kepada “Work WhatsApp”. Nama boleh ditukar melalui pilihan Rename semula aplikasi klon. Seterusnya, anda boleh menggunakan setiap aplikasi seperti biasa.

Itulah cara menduplikasi aplikasi pada OPPO A16k. Jika pada bila-bila masa anda mahu memadamkan keseluruhan aplikasi yang diklon, pengguna boleh melakukan Reset App Cloner dalam pilihan Advanced Setting dalam menu App Cloner.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!