Malaysia Dan Singapura Saling Iktiraf Sijil Vaksinasi (Vaccination Certificates)

Malaysia dan Singapura Untuk Saling Mengiktiraf Sijil Vaksinasi

 

Malaysia dan Singapura Untuk Mengiktiraf Sijil Vaksinasi Saling

Malaysia dan jiran terdekat Singapura telah memutuskan untuk saling mengenali sijil vaksinasi masing-masing sebaik sahaja sempadan antara kedua-dua negara dibuka semula. Pengerusi Majlis Pemulihan Nasional (NRC) Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa apabila saling pengiktirafan dilaksanakan, maka pergerakan antara Malaysia dan Singapura dapat disambung semula.

Dia menambahkan bahawa setelah sempadan dengan Singapura dibuka kembali, pemerintah juga akan mempertimbangkan untuk membuka kembali perbatasan dengan Thailand dan sempadan antarabangsa yang lain. Walau bagaimanapun, perjalanan antara Malaysia dan Singapura pada masa ini hanya dibenarkan untuk pemandu dan penumpang lori dan treler yang telah diberi vaksin sepenuhnya.

“Dalam semua pertemuan kami, kami selalu membincangkan kapan kami akan membuka sempadan kami untuk pelancong lokal dan asing,” kata ketua. “Kami akan melihat semua data dan sains, serta pendapat pakar dari Kementerian Kesihatan dan Kementerian Dalam Negeri dalam hal keamanan perbatasan.”

Walaupun bukti vaksinasi COVID-19 di Malaysia disimpan di aplikasi MySejahtera, Singapura tetap berada di aplikasi HealthHub negara kota. Perlu diingat bahawa mulai sekarang, rakyat Malaysia yang diberi vaksin di negara asing seperti Singapura mesti mengesahkan vaksinasi mereka dengan pejabat kesihatan daerah agar status vaksinasi tersebut muncul di akaun MySejahtera mereka.

Khairy Jamaluddin, ketua bersama JKJAV, telah bertemu dengan Menteri Luar Singapura pada bulan Mac untuk membincangkan interoperabilitas antara sijil vaksinasi kedua-dua negara, dengan mendakwa kedua-duanya dijamin menggunakan teknologi blockchain. Sementara itu, pemerintah juga telah mengembangkan aplikasi untuk mengesahkan kesahihan sijil vaksin, yang kononnya juga berfungsi dengan mengesahkan sijil dari Singapura dan EU.

Lihat Juga :   Komuter, MRT, LRT Percuma Selama Sebulan

(Sumber: NST, StraitsTimes // Gambar: Khairy Jamaluddin / Twitter)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!