Malaysia Menduduki Kedudukan Ke-18 Negara Paling Aman Di Dunia Mengikut Indeks Keamanan Global

Malaysia negara ke-18 paling aman di dunia

Institut Ekonomi dan Keamanan (IEP) baru-baru ini menerbitkan edisi ke-16 Indeks Keamanan Global (GPI), di mana Malaysia menduduki tempat ke-18 negara paling aman di dunia

Kajian itu meliputi sejumlah 163 negara, yang terdiri daripada 99.7% daripada populasi dunia.

Walaupun 23 petunjuk kualitatif dan kuantitatif daripada sumber yang sangat boleh dipercayai digunakan, keadaan keamanan keseluruhan diukur dalam tiga domain: tahap keselamatan dan keselamatan masyarakat, tahap konflik domestik dan antarabangsa yang berterusan, dan tahap ketenteraan.

Keputusan tahun ini mendapati bahawa tahap purata keamanan global merosot sebanyak 0.3%, walaupun Malaysia meningkat dalam kedudukan keseluruhan

“Dalam 14 tahun yang lalu, keamanan telah jatuh, dengan purata skor negara merosot sebanyak 3.2%,” baca laporan itu.

Walaupun unsur-unsur konflik yang berterusan dan keselamatan dan keselamatan masing-masing terus merosot sejak 2008, faktor ketenteraan adalah satu-satunya domain yang perlu diperbaiki, dengan Malaysia menjadi salah satu penyumbang utama statistik ini.

47 daripada negara yang direkodkan menyaksikan kemerosotan dalam skor ‘konflik dalaman’ mereka, berbanding 30 yang menunjukkan peningkatan. Antara negara ini termasuk Malaysia, yang menduduki tempat kelima paling aman untuk domain ketenteraan, dengan pengurangan markah 0.061. Pendakian ini menyaksikan sedikit peningkatan, dengan Malaysia telah menduduki tempat keenam pada 2021.

Bagi penempatannya di rantau Asia-Pasifik, Malaysia meningkat dalam kedudukan untuk menduduki tempat keempat negara paling aman, hanya di belakang New Zealand, Singapura dan Jepun

Keseluruhan rantau Asia-Pasifik mencatatkan sedikit peningkatan dalam keamanan untuk GPI 2022, yang pertama dalam tiga tahun.

Lihat Juga :   Beberapa orang terbunuh dalam tembakan pusat membeli-belah Copenhagen: polis Denmark

New Zealand mengekalkan gelaran negara paling aman di rantau ini dan negara kedua paling aman di dunia untuk 2022, manakala Singapura kekal sebagai negara kedua paling aman untuk rantau ini, dan negara Asia Tenggara paling aman, untuk tahun ketiga berturut-turut.

Bagi negara Asia Pasifik yang lain, Filipina mencatatkan peningkatan terbesar dalam keamanan daripada semua 19 negara di rantau ini, manakala Myanmar mencatatkan kemerosotan terbesar secara keseluruhan, dengan kedudukan Korea Utara di bawah.

Mendahului carta GPI, Iceland kekal sebagai negara paling aman di dunia untuk tahun ke-15 berturut-turut

Menggenapkan lima teratas masing-masing ialah New Zealand, Ireland, Denmark dan Austria — dengan empat daripada lima teratas datang dari rantau Eropah.

Bagi lima negara paling kurang aman di dunia, Afghanistan menduduki tempat teratas untuk tahun kelima berturut-turut, diikuti oleh Yaman, Syria, Rusia dan Sudan Selatan masing-masing.

Bagaimanapun, Kazakhstan mencatatkan kejatuhan terbesar dalam ranking jika dibandingkan dengan rankingnya pada 2021, daripada 68 kepada 97, jatuh 29 anak tangga.

Dan sementara penarafan 2022 menyaksikan kebanyakan negara berkurangan dalam tahap keamanan mereka untuk rekod terendah, tempat Malaysia di acara ke-18 adalah tahap tertinggi baharu bagi negara sejak 2020.

Malaysia negara ke-18 paling aman di dunia

Malaysia negara ke-4 paling aman di asia pasifik

 

FAKTA RINGKAS: 

*Aspek ketenteraan bertambah baik di 113 negara sejak 2008. 

*70 negara tidak mencatatkan sebarang serangan keganasan pada 2021 sekali gus menandakan keputusan terbaik sejak 2008. 

Lihat Juga :   Dua stesen minyak dibom di Pattani

*Kenaikan kos bahan mentah meningkatkan ketidakamanan makanan dan ketidakstabilan politik di seluruh dunia. Afrika, Asia Selatan dan Asia Barat di bawah ancaman terbesar. 

*Skala keganasan politik, ketidakstabilan politik, pelarian dan hubungan negara jiran mencapai skor paling teruk sejak penubuhan GPI. 

*Kesan ekonomi global akibat keganasan adalah AS$16.5 trilion (RM66 trilion) pada 2021, bersamaan 10.9 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) global, atau AS$2,117 (RM9,427) setiap orang. 

NEGARA PALING AMAN 

 1. Iceland 
 2. New Zealand 
 3. Ireland 
 4. Denmark 
 5. Austria 
 6. Portugal 
 7. Slovenia 
 8. Republik Czech 
 9. Singapura 
 10. Jepun
 1. Malaysia 

NEGARA PALING TIDAK AMAN 

 1. Afghanistan 
 2. Yemen 
 3. Syria 
 4. Russia 
 5. Sudan Selatan

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!