Malaysia menerima trem pintar berkuasa hidrogen pertama yang di import dari China.

hydrogen-powered smart tram to Malaysia

Trem pintar berkuasa hidrogen pertama di dunia seumpamanya, yang dibina di China, telah meninggalkan bandar Zhuzhou di Wilayah Hunan di tengah China untuk memulakan perjalanan ke Malaysia.

Trem itu, yang dicipta oleh Zhuzhou Electric Locomotive Research Institute Co., Ltd. dari China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), akan dihantar ke Malaysia tidak lama lagi dari pelabuhan Shanghai.

Menurut pengeluar, kenderaan itu akan digunakan untuk perkhidmatan pengangkutan bandar di Kuching, ibu negeri Sarawak di Malaysia.

Peralatan Berteknologi Tinggi

Trem pintar ialah kenderaan pertama yang menggunakan sistem kuasa tenaga hidrogen, yang menawarkan faedah seperti jarak pemanduan yang dipertingkatkan, pengisian bahan api yang lebih cepat dan perlindungan alam sekitar.

Ia telah dikemas kini menggunakan reka bentuk pintar, selaras dengan keperluan Malaysia untuk sistem pengangkutan awam pintar.

Trem itu akan menjalani tempoh ujian selama tiga bulan di Kuching selepas mendarat di Malaysia.

Kejayaan pelaksanaan trem pintar di Malaysia akan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Kuching dengan ketara dengan menyediakan penduduk dengan bentuk pengangkutan yang boleh dipercayai, berkesan dan kontemporari.

Sumber : news.cgtn.com

About Author

Lihat Juga :   Tiada Lagi Pemeriksaan Suhu dan Buku Log Manual Mulai 11 Februari 2022

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!