Malaysia Menyenarai Hitam Tujuh Negara Afrika Atas Kebimbangan Varian Omicron

Omicron Variant

Kerajaan telah mengumumkan bahawa perjalanan ke dan dari tujuh negara Afrika akan diharamkan kerana kebimbangan mengenai varian B.1.1.529 COVID-19 yang ditemui baru-baru ini, juga dikenali sebagai varian Omicron. Negara-negara dalam larangan perjalanan, yang berlaku hari ini, adalah Botswana, Eswatini. Lesotho, Mozambique, Namibia, Afrika Selatan, dan Zimbabwe.

Rakyat Malaysia serta mereka yang mempunyai permit kerja Malaysia yang mempunyai sejarah perjalanan di mana-mana negara yang disenaraihitamkan dalam tempoh 14 hari terakhir masih dibenarkan masuk. Bagaimanapun, mereka akan dikenakan kuarantin 14 hari di pusat yang ditetapkan semasa ketibaan seperti yang ditunjukkan oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin:

Secara keseluruhan, larangan itu benar-benar terpakai kepada pelancong asing dengan sejarah perjalanan tersebut, yang tidak akan dibenarkan sama sekali di Malaysia. Langkah-langkah ini dibuat apabila Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menetapkan varian Omicron sebagai Variant Of Concern (VOC) kerana ia mempunyai sejumlah besar mutasi dengan ciri-ciri yang membimbangkan seperti kadar kebolehtransmisian yang lebih tinggi. Strain yang banyak bermutasi pertama kali dikesan di wilayah Gauteng Afrika Selatan dan mengandungi dua kali ganda bilangan mutasi yang dikaitkan dengan varian Delta.

Moderna sudah pun mengusahakan suntikan penggalak yang disasarkan Omicron bagi vaksin COVID-19 mereka, dengan Pfizer, BioNTech dan AstraZeneca melakukan ujian yang sama untuk menentukan keberkesanan semasa vaksin mereka terhadap varian tersebut. Pfizer berkata bahawa ia menjangkakan untuk mendapatkan keputusan makmal dalam masa dua minggu dan syarikat itu bersedia untuk melancarkan versi penyesuaian jab mereka dalam masa 100 hari.

Lihat Juga :   iPhone akan berfungsi sebagai kamera web

Selain larangan perjalanan, Kementerian Kesihatan juga akan meningkatkan pengawasan genomik sedia ada dan mempercepatkan program suntikan penggalak yang sedang dijalankan untuk memerangi risiko varian Omicron. Strain itu telah dikesan di Botswana, Belgium, Hong Kong, dan Israel, tetapi tiada kes seperti itu dikenal pasti di Malaysia setakat ini.

Beberapa negara Eropah, serta AS, Kanada, dan Hong Kong, telah menggubal larangan perjalanan serupa yang melibatkan negara-negara Afrika selatan. Menteri Kesihatan Afrika Selatan Joe Phaahla telah bertindak balas dengan menyebut sekatan perjalanan ini “tidak wajar”.

(Sumber:NSTCNBC.)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!