Malaysia tidak berada dalam krisis ekonomi

PETALING JAYA: Gabenor Bank Negara berulang kali menekankan dalam ucapan terbarunya – bahawa ekonomi Malaysia tidak lagi dalam krisis.

Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus menekankan bahawa pemulihan ekonomi sedang berjalan dengan baik, walaupun beliau mengakui bahawa masa depan akan datang akan “mencabar, sangat tidak menentu dan tidak dapat diramalkan.”

Menariknya, dalam ucapan sama di Forum Megatrends Khazanah 2022 semalam, Nor Shamsiah memberi amaran bahawa Malaysia boleh ketinggalan jika tiada reformasi dilakukan.

“Sebagai sebuah negara, kita kini mesti menumpukan kepada pengukuhan asas ekonomi, daya tahan dan fleksibiliti kita.

“Jiran kita di rantau ini sedang giat meneruskan langkah-langkah pembaharuan. Kita berisiko ketinggalan jika tidak bertindak sekarang,” katanya.

Di tengah-tengah spekulasi bahawa kemelesetan akan berlaku, Nor Shamsiah menasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak bertindak dengan cara yang menjejaskan pemulihan dan keyakinan pelabur, yang seterusnya boleh mewujudkan “negative self-fulfilling cycle.”

Mengulas mengenai ekonomi, Nor Shamsiah berkata aktiviti dan prospek pelaburan Malaysia terus disokong oleh realisasi projek beberapa tahun.

Eksport negara juga telah mencatat pertumbuhan dua angka sejak awal 2021.

Nor Shamsiah juga berkata pasaran buruh telah menunjukkan kekuatan.

“Gaji dalam kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan telah meningkat sejak awal tahun, masing-masing sekitar 5% dan 7%.

“Pengangguran kini kurang daripada 4% dan prospek pendapatan kekal positif,” katanya.

Mengenai tekanan harga, ketua bank pusat itu berkata inflasi Malaysia kekal berlabuh dengan baik, dengan inflasi keseluruhan mencapai purata 3.1% tahun setakat ini.

“Ia sebahagian besarnya didorong oleh bekalan tetapi kami juga melihat permintaan yang lebih kukuh dengan pembukaan semula ekonomi.

“kami mengunjurkan bahawa inflasi akan memuncak pada suku ketiga tahun ini.

Lihat Juga :   Di Malaysia, POCO M4 5G akan mula dijual pada harga RM649.

“Selain itu, tahap tekanan menaik terhadap inflasi akan kekal sebahagiannya dikawal oleh kawalan harga sedia ada dan kapasiti ganti semasa dalam ekonomi,” katanya.

Di sebalik pandangannya yang optimis mengenai prospek, Nor Shamsiah mengakui bahawa ketegangan dan konflik geopolitik yang semakin meningkat, tekanan inflasi global dan pasaran kewangan yang sangat tidak menentu akan membawa kepada pertumbuhan yang lebih perlahan pada 2023.

Bagaimanapun, beliau juga menegaskan bahawa asas ekonomi dan sistem kewangan tempatan adalah kukuh.

“Langkah dasar pencegahan yang diambil akan membantu kita mengharungi ribut ini,” katanya.

Berhubung kejatuhan ringgit berbanding dolar AS, Nor Shamsiah berkata ia bukan cerminan keadaan ekonomi.

“Kadar pertukaran hanyalah satu penunjuk di kalangan banyak.

“Seperti yang saya katakan pada mulanya, adalah penting untuk mempertimbangkan kekuatan dan prestasi positif ekonomi Malaysia.

“Pertumbuhan adalah teguh, pasaran buruh sihat dan sistem kewangan berdaya tahan dan terus melaksanakan peranannya dengan berkesan,” katanya.

Nor Shamsiah juga menyatakan bahawa Malaysia mempunyai kedudukan luaran yang kukuh dengan lebih banyak aset mata wang asing daripada liabiliti mata wang asing.

“Peminjaman mata wang asing hanya menyumbang kurang daripada 3% daripada jumlah hutang kerajaan persekutuan,” katanya.

Antara Januari dan September 2022, ringgit telah menyusut sebanyak 10.2% berbanding dolar AS.

Kejatuhan nilai ringgit semasa adalah disebabkan oleh kekuatan dolar AS.

Nor Shamsiah menyeru korporat Malaysia untuk membantu mengekalkan “keadaan pasaran yang teratur” dengan mengambil tindakan yang tidak memburukkan lagi kejatuhan nilai ringgit berbanding dolar AS.

“Bank Negara akan memastikan pasaran pertukaran asing dalam negeri kami kekal cair, jadi perniagaan boleh diyakinkan bahawa semua keperluan mata wang asing mereka dapat dipenuhi dengan cekap.

Lihat Juga :   Menjelang November, lima negara Asia Tenggara akan menyambungkan QR Code Sistem Bayaran mereka.

“Jadi tidak perlu menimbun atau memuatkan pembelian dolar AS terlebih dahulu.

“Korporat dan institusi kewangan domestik juga harus berhemat dalam menguruskan kunci kira-kira mereka.

“Ini termasuk untuk mengelak daripada mewujudkan kelemahan baharu, terutamanya daripada hutang mata wang asing dan ketidakseimbangan kewangan, serta melindung nilai risiko mereka dengan sewajarnya,” katanya.

Bagi perniagaan dan pelabur yang mendapat manfaat daripada kejatuhan nilai ringgit, gabenor bank pusat menggesa mereka untuk mengambil kesempatan daripada ringgit yang lebih lemah.

“Sebagai contoh, bagi mereka dalam bidang pelancongan dan eksport untuk meningkatkan pengeluaran dan memanfaatkan peluang ini, dan bagi mereka yang mempunyai kehadiran global, untuk melabur semula di tanah air,” tambahnya.

Pengarah Urusan Khazanah Nasional Datuk Amirul Feisal Wan Zahir, yang turut berucap di Forum Megatrends Khazanah 2022, berkongsi pandangan Nor Shamsiah mengenai inisiatif pembaharuan.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia masih “terlalu jauh ke bawah” rantaian nilai kerja produktif dan pertumbuhan itu haruslah inklusif sepenuhnya.

“Pertumbuhan masa lalu kami adalah berdasarkan pelaburan langsung asing, pembuatan kompetitif kos rendah – ini tidak lagi berfungsi pada peringkat pembangunan semasa kami.

“Pembaharuan struktur jangka panjang diperlukan – tetapi ini memerlukan sumber yang banyak.

“Dan pertumbuhan menyeluruh tidak boleh membenarkan ketidaksamaan berterusan, ia mesti merangkumi sepenuhnya semua kelas sosio-ekonomi, dan merangkumi sepenuhnya wanita – di mana norma struktur telah lama menghalang peluang untuk demografi ini,” katanya.

Amirul juga bercakap mengenai perubahan iklim, menekankan bahawa terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan, secara global dan kolektif.

“Tetapi ini tidak bermakna semua negara mempunyai kerja yang sama untuk dilakukan, jumlah kesakitan yang sama untuk ditanggung, standard akauntabiliti yang sama.

Lihat Juga :   Bantuan Keluarga Malaysia 2023: Jumlah & Tarikh Bayaran

“Tidak ada yang adil dan setara tentang perubahan iklim,” katanya.

Beliau menyebut tentang banjir yang memusnahkan di Pakistan, di mana kawasan tiga kali ganda saiz negara Portugal mengalami air, namun Pakistan menghasilkan kurang daripada 1% daripada pelepasan gas rumah hijau global.

Untuk mencapai matlamat iklim kritikal, Amirul berkata dunia perlu memastikan “peralihan yang adil”, yang jauh lebih kompleks dan bernuansa daripada standard biasa untuk semua negara.

“Hanya enam entiti negara bertanggungjawab menghasilkan lebih 70% gas rumah hijau yang telah dikeluarkan dalam sejarah manusia, iaitu Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, China, Rusia, United Kingdom dan Jepun.

“Sumbangan Malaysia, setakat 2020, hanya 0.37%.

“‘Sasaran’ baharu tidak begitu mudah dicapai oleh negara membangun, yang paling menderita akibat perubahan iklim, namun dari segi sejarah telah menyumbang paling sedikit untuk menyebabkannya,” katanya.

Amirul juga menambah bahawa semua perniagaan dan organisasi mempunyai kewajipan beretika untuk bertindak segera dan tidak boleh hanya menunggu peraturan dikenakan.

“Inilah sebabnya Khazanah Nasional telah pun mentakrifkan dan menerima pakai Rangka Kerja Kemampanan yang merangkumi piawaian alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

“Kami telah menerbitkannya di laman web kami untuk menjadikannya awam sepenuhnya, dan ia termasuk operasi neutral karbon menjelang 2023, pelepasan sifar bersih menjelang 2050, 30% jawatan lembaga pengarah dan kepimpinan kanan yang akan dipegang oleh wanita menjelang 2025 dan berkaitan ESG penunjuk prestasi utama bagi jawatan kepimpinan utama dalam syarikat portfolio kami menjelang 2023,” katanya.

Sumber : thestar.com.my

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!