Masalah Kekurangan Cip Global Akan Menjadi Lebih Buruk

Cip Global

Pada permulaan wabak pada tahun 2020, banyak negara dan industri terpaksa menghentikan sementara operasi mereka dalam usaha untuk membantu membendung penularan koronavirus. Ini akhirnya membawa kepada kekurangan cip global yang kita ketahui hari ini, dan walaupun keadaan sepatutnya bertambah baik, nampaknya ia telah menjadi bertambah teruk.

Ini kerana di Ukraine di mana perang sedang berlaku, dua syarikat – Ingas dan Cryoin – telah menghentikan bekalan gas neon mereka. Bagi mereka belum mengetahui, gas neon adalah penting dalam pengeluaran semikonduktor. Memandangkan kedua-dua syarikat ini bertanggungjawab menyediakan kira-kira separuh daripada gas neon dunia, ini merupakan satu berita yang kurang menyenangkan dari segi pengeluaran cip.

Menurut syarikat itu, mereka mengatakan bahawa perang yang berterusan telah membawa kepada kemusnahan infrastruktur kritikal, dan akibatnya, mereka terpaksa menutup operasi mereka. 

Ia juga boleh menyebabkan harga gas neon naik lebih tinggi daripada sebelumnya, di mana disebabkan oleh wabak, harga naik sebanyak 500%, jadi kami membayangkan bahawa ia boleh menjadi lebih mahal. Tidak jelas sejauh mana kesannya terhadap pengguna, jadi hanya masa yang akan menentukan.

 Sumber: gizchina

About Author

Lihat Juga :   Proton X90 disahkan mendapat enjin turbo hybrid 48V

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!