Maxis menangguhkan 5G sekali lagi sehingga kerajaan menyelesaikan semakan dalam DNB

Maxis 5G

Pada November tahun lepas, Maxis mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendaftar dengan Digital Nasional Berhad (DNB) untuk akses 5G, walaupun lima syarikat telekomunikasi lain—YTL Communications, Digi, Celcom, Telekom Malaysia dan U Mobile—telah mempunyai berbuat demikian. Menurut mereka, mereka komited untuk menawarkan 5G, tetapi masih menilai keperluan tadbir urus untuk perjanjian akses, dan akan menyelesaikan proses itu menjelang Januari 2023.

Nah, sekarang sudah bulan Januari, tetapi Maxis masih belum mengesahkan sama ada mereka akan mendaftar dengan DNB atau tidak. Syarikat telekomunikasi itu telah mengeluarkan kenyataan lain, mengatakan bahawa mereka akan menangguhkan keputusan mereka sehingga selepas kerajaan menyelesaikan semakan mereka ke dalam dasar pelaksanaan rangkaian 5G.

“Kerajaan sejak itu mengumumkan bahawa ia akan mengkaji semula pelancaran rangkaian 5G nasional, dan menjangkakan bahawa dasar pelaksanaan rangkaian 5G (“Dasar Pelaksanaan”) akan dibentangkan di hadapan Kabinet menjelang akhir suku pertama 2023. ​

Sehubungan itu, Lembaga Pengarah Maxis percaya adalah bijak untuk menangguhkan permohonan kelulusan pemegang saham sehingga Polisi Pelaksanaan dimuktamadkan,” – kenyataan Maxis

Kelewatan dalam keputusan mereka nampaknya berkisar pada penilaian semula kerajaan baharu terhadap penggunaan 5G semasa melalui rangkaian borong tunggal. Untuk konteks, berikutan perubahan di Putrajaya, Perdana Menteri Anwar Ibrahim mendakwa bahawa pelan penggunaan 5G semasa perlu dinilai semula kerana ia didakwa tidak dilakukan secara telus tanpa tender dilakukan.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil kemudian menambah bahawa kerajaan akan menilai semula pelancaran 5G semasa. Beliau menambah bahawa kerajaan menjangkakan untuk menyelesaikan semakan pada Mac tahun ini, sambil memastikan pelancaran semasa oleh DNB tidak akan terganggu.

Lihat Juga :   Ini ialah rancangan 5G baharu Maxis dan Hotlink.

Oleh itu, Maxis juga akan menangguhkan keputusan mereka untuk menyertai pelan akses 5G DNB sekali lagi sehingga semakan kerajaan selesai. Hanya selepas semakan dilakukan, Maxis kemudiannya akan mendapatkan kelulusan pemegang saham mereka untuk memasuki perjanjian akses dengan DNB. Syarikat telekomunikasi itu bagaimanapun menambah bahawa mereka tetap komited ke arah merealisasikan cita-cita digital Malaysia, dengan menyatakan bahawa mereka percaya dengan manfaat 5G akan membawa kepada perniagaan, pelanggan dan kerajaan dalam mengukuhkan daya saing Malaysia di rantau ini.

Dengan kerajaan menyemak pelan pelancaran 5G semasa, kemungkinan DNB kekal sebagai penyedia rangkaian borong tunggal untuk 5G di Malaysia jika mereka mendapati rancangan itu dilakukan dengan cara yang memuaskan. Sebagai alternatif, kerajaan juga boleh mempertimbangkan untuk membenarkan rangkaian pemborong kedua wujud di Malaysia sebagai persaingan untuk DNB, atau untuk terus memberikan spektrum kepada syarikat telekomunikasi. Tahun lepas, empat syarikat telekomunikasi utama—Digi, Celcom, Maxis dan U Mobile—telah mencadangkan penciptaan rangkaian 5G kedua yang dibentuk oleh konsortium syarikat telekomunikasi. Mereka mendakwa rangkaian borong 5G baharu itu akan memanfaatkan keupayaan mereka, sumber sedia ada seperti infrastruktur dan rantaian bekalan, serta pengalaman beribu-ribu bakat teknikal Malaysia yang diambil bekerja oleh mereka.

Namun pada masa ini, DNB kekal sebagai penyedia tunggal untuk rangkaian 5G di Malaysia, kerana ia telah diberikan spektrum 700MHz, 3.5GHz dan 26/28GHz untuk perkhidmatan 5G. Sementara itu, pengendali rangkaian mudah alih lain tidak dapat melancarkan rangkaian 5G mereka sendiri, berikutan keputusan kerajaan terdahulu untuk membatalkan netraliti teknologi spektrum sedia ada. Di bawah rancangan pelancaran 5G DNB, mereka mendakwa telah mencapai liputan penduduk sebanyak 47.1% untuk 5G setakat ini di Malaysia, dengan lebih 97% liputan kawasan berpenduduk di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!