Mayat dibiarkan terbaring di jalan-jalan Bangkok kerana COVID-19

manyat covid19 ditepi jalan di thailand

Seorang lelaki yang dijangkiti COVID-19 mati di hadapan sebuah kuil di kawasan lama Bangkok. Beberapa kilometer jauhnya, mayat lain ditemui di Ratchadamnoen Avenue. Seorang lelaki ketiga, 40, ditemui terbaring di hadapan sebuah pusat beli-belah tanpa nadi.

Dalam petunjuk yang mengerikan mengenai jumlah pandemi Thailand yang melambung tinggi, sekurang-kurangnya tiga orang meninggal dalam waktu kurang dari 24 jam di jalan-jalan di Bangkok, di mana mayat mereka dibiarkan terbaring tanpa ada yang menghampirinya.

Mayat pertama, yang ditemui pagi Selasa, melibatkan seorang lelaki yang terserang COVID-19 yang rebah di hadapan Wat Bowonniwet. Walaupun pertolongan cemas diberikan, lelaki itu meninggal sekitar jam 2 petang dan mayatnya tetap berada di sana sehingga sekitar jam 10 malam.

Tidak jauh, mayat kedua ditemui Selasa petang di Ratchadamnoen Avenue. Dia dikenali sebagai Seri Rueangrojanarit, 60 dari wilayah Rayong. Seorang pekerja lengkap dengan PPE datang untuk mengambil mayat itu pada pukul 10:30 malam.

Ketiga, di daerah Khlong Toei, polis diberitahu sekitar jam 8:30 malam tentang seorang lelaki yang berbaring di hadapan pusat membeli-belah Lotus di Jalan Rama IV. Menurut Kapten Sumetat Bawonnnantakul dari Polis Thonglor, lelaki itu tidak memiliki identifikasi pada dirinya dan tidak ada luka di badannya, yang sedang menjalani autopsi di Hospital Chulalongkorn.

Walaupun hanya yang pertama merupakan kes COVID-19 yang disahkan, gambar yang muncul hari ini banyak yang menganggap mereka adalah mangsa penyakit yang tidak dapat meminta pertolongan. Tidak kira apa yang membunuh mereka, kekurangan sumber mungkin menyebabkan mereka mati tanpa dijaga di jalan.

Hospital hampir penuh, dengan orang-orang menunggu di tempat tidur untuk tidur. Ada yang berkemah semalaman untuk swab test percuma. Terdapat aduan bahawa kerajaan harus melaksanakan pengurusan orang ramai dengan lebih baik dengan memberikan tempahan dalam talian atau menawarkan ujian COVID-19 yang berpatutan di hospital. 

Lihat Juga :   Wanita dari US ini sangat tidak suka kuman sehingga dia menyewa pasar raya selama sejam untuk membeli-belah.

Selama berminggu-minggu, Thailand telah mencatat jangkitan dan kematian hampir setiap hari. Trend itu berterusan pada minggu lepas dengan catatan 15,000 kes jangkitan dicatat. Dengan 100 lebih kematian.

mayat pesakit covid di thailand

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: