Maybank menawarkan penyelesaian pembiayaan bersepadu pertama di Malaysia untuk pembeli EV dan Hibrid

Maybank telah mengumumkan bahawa ia menawarkan penyelesaian pembiayaan automobil bersepadu pertama seumpamanya untuk kenderaan elektrik (EV) dan hibrid yang meliputi penyelesaian pembiayaan holistik, perlindungan insurans dan takaful serta keistimewaan pengecasan EV. Ia menambah bahawa ini adalah selaras dengan aspirasi Kumpulan untuk menjadi peneraju kemampanan di rantau ini dengan memenuhi komitmennya untuk menggerakkan sasaran yang disemak semula sebanyak RM80 bilion dalam pembiayaan mampan kepada pelanggan menjelang 2025. Ia juga bertujuan untuk mencapai kedudukan neutral karbon dengan 2030.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Komuniti Maybank Dato John Chong berkata tawaran itu tepat pada masanya dan mempamerkan komitmen Maybank terhadap kemampanan dan pada masa yang sama memenuhi keperluan pelanggan yang semakin berubah apabila mereka menjadi lebih prihatin terhadap alam sekitar. Inisiatif mereka bertujuan untuk menyokong visi Kerajaan untuk mengembangkan bahagian pasaran EV kepada 38% menjelang 2040 melalui Aspirasi Negara Karbon Rendah di bawah Dasar Tenaga Negara 2022-2024.

Untuk menyokong penggunaan EV dan meningkatkan ketersediaan infrastruktur pengecasan EV, Maybank telah bekerjasama dengan ParkEasy untuk memasang pengecas EV di pelbagai lokasi. Maybank Islamic dikatakan sebagai penyedia kewangan pertama Malaysia yang memulakan landskap infrastruktur pengecasan EV dengan memasang stesen pengecas EV di Dataran Maybank, Kuala Lumpur Golf & Country Club dan Hotel Mandarin Oriental di Kuala Lumpur. Maybank Islamic menyasarkan untuk memasang lebih banyak pengecas EV di Lembah Klang serta negeri lain di Semenanjung Malaysia menjelang Disember 2024 untuk mengukuhkan ekosistem EV dan mempromosikan penggunaan kenderaan EV dan hibrid. Pengecas ini boleh ditempah dan diaktifkan melalui aplikasi ParkEasy yang boleh didapati di Apple App Store dan Google Play Store.

Lihat Juga :   Teksi BYD e6 EV di Malaysia – perkhidmatan TeksiKu semua EV akan mula beroperasi di Lembah Klang November ini

Dari 1 Oktober 2022 hingga 31 Disember 2023, Maybank menawarkan pembeli EV yang diluluskan dengan kredit InCharge percuma Pembiayaan Automobil Islam Maybank untuk ParkEasy. Pelanggan yang memperoleh pembiayaan EV minimum RM120,000 akan mendapat kredit InCharge RM200 manakala pelanggan dengan jumlah pembiayaan EV sekurang-kurangnya RM250,000 akan mendapat kredit InCharge RM500. Selain itu, pelanggan juga boleh menikmati 30% pulangan tunai atau diskaun di stesen pengecasan ParkEasy di bawah keahlian InCharge ParkEasy.

Maybank juga menawarkan pelanggan perlindungan Insurans dan Takaful untuk pengecas rumah EV. Liputan ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia yang diperkenalkan pada Oktober tahun lalu. Ia ditawarkan sebagai tambahan percuma kepada polisi atau sijil kereta persendirian Eqita untuk EV atau kenderaan elektrik hibrid plug-in yang baru didaftarkan. Maybank juga menawarkan perlindungan kendiri untuk pengecas rumah EV di bawah pelan Insurans dan Takaful Semua Risiko untuk pemilik EV yang membeli pengecas dinding rumah EV secara berasingan daripada insurans dan takaful motor baharu mereka.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut di halaman pembiayaan EV Maybank.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!