Melalui rangkaian Alipay+, eWallet Malaysia DuitNow QR tidak lama lagi akan memudahkan transaksi tanpa tunai di lebih banyak negara.

MoU baru-baru ini ditandatangani oleh Ant Group dan Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet), membolehkan penerimaan pembayaran rentas sempadan merentas rangkaian DuitNow QR dan Alipay+. Akibatnya, pelancong dari Asia yang menggunakan eWallet yang serasi dengan Alipay+ boleh membuat pembelian mudah di pedagang DuitNow QR, manakala rakyat Malaysia yang menggunakan eWallet boleh membuat pembelian di pedagang Alipay+ di luar negara.

Pengguna lima eWallet Asia popular yang menyokong Alipay+, termasuk AlipayHK di Hong Kong, GCash di Filipina, Kakao Pay di Korea Selatan dan TrueMoney di Thailand, akan dapat membuat pembayaran tanpa tunai apabila mereka melawat Malaysia dengan mengimbas kod QR DuitNow, menurut kenyataan bersama. Menjelang akhir tahun, rangkaian rentas sempadan ini akan beroperasi, dan dalam beberapa bulan akan datang, lebih banyak eDompet dijangka menyertai pengaturan pembayaran rentas sempadan.

Selaras dengan pengaturan itu, mulai 2024, rangkaian pedagang Alipay+ akan menerima semua eWallet Malaysia yang didayakan oleh PayNet pada skala seluruh dunia. Sebagai tambahan kepada pembayaran, Ant Group dan PayNet akan bekerjasama dalam inisiatif pemasaran digital koperasi untuk meningkatkan keterlihatan syarikat terus dalam eDompet pelanggan.

Gary Yeoh, ketua pegawai komersial PayNet, mengulas mengenai hubungan itu: “Persekutuan antara PayNet dan Alipay+ ini dijalin pada masa yang genting apabila perjalanan antarabangsa dan pelancongan telah disambung semula sepenuhnya dan meningkat dengan cepat. Pelanggan dan perniagaan di kedua-dua negara yang terbiasa dengan menggunakan pembayaran digital menjangkakan pengalaman yang sama tanpa kerumitan dan tanpa geseran semasa melancong ke luar negara. Selain itu, mereka menjangkakan kadar pertukaran yang kompetitif akan digunakan dalam hal ini. Kedua-dua keperluan ini akan dipenuhi oleh kerjasama ini. Memandangkan Malaysia telah lama menjadi kegemaran dan disukai ramai destinasi pelancongan untuk pelancong dari Asia, dan sebaliknya, perkongsian ini mungkin akan membawa kepada lebih banyak pertumbuhan perdagangan antara kedua-dua negara. Lebih cepat daripada yang kita jangkakan, pembayaran antarabangsa yang lancar akan berkembang secara besar-besaran. Hanya tinggal masa sahaja.

Lihat Juga :   Berikut adalah 5 langkah keselamatan & keselamatan baharu Touch ‘n Go eWallet seperti yang ditetapkan oleh BNM

Kerjasama antara Alipay+ dan PayNet, menurut Pengurus Besar Ant Group bagi Alipay+ Offline Merchant Services, Dr. Cherry Huang, merupakan satu kejayaan besar bagi pelancong serantau. Kami bekerjasama untuk meningkatkan prospek dan keterlihatan untuk perniagaan Malaysia di samping memupuk hubungan yang lebih mendalam antara syarikat domestik dan pelancong asing. Penggunaan teknologi digital untuk meningkatkan pengalaman perjalanan adalah salah satu jangkaan yang lebih tinggi yang dimiliki oleh pengembara moden. Dengan kerjasama rakan kongsi tempatan kami, kami ingin menyampaikan pengalaman tersuai, lancar dan tanpa sempadan. Mereka mahu ia menjadi lebih mudah, kurang rumit dan kurang mengganggu.

Selepas mendayakan pembayaran rentas sempadan dengan Thailand, Indonesia dan Singapura, perkongsian terkini akan meluaskan jangkauan DuitNow QR. Sementara itu, Alipay+ diterima secara meluas di lebih banyak negara, termasuk tanah besar China, Wilayah Pentadbiran Khas Macau, Singapura, Thailand, Jepun dan Korea Selatan.

Kedua-dua DuitNow QR dan Alipay+ kini disokong oleh Touch ‘n Go eWallet. Lebih 10 juta peniaga Alipay di China kini menerima eWallet, menjadikannya eWallet pertama di tanah besar China yang membenarkan pembayaran QR.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *