Memperkenalkan Instagram Reels

facebook memperkenal instagram reels

Instagram Reels

Hari ini (

facebook mengumumkan Instagram Reels: cara baru untuk membuat dan menemui video pendek dan menghiburkan di Instagram.

Reels

Reels menjemput anda untuk membuat video yang menyeronokkan untuk dikongsi dengan rakan atau sesiapa sahaja di Instagram. Rakam dan edit berbagai video klip 15 saat dengan audio, effect dan alat kreatif baru.

Anda boleh berkongsi Reels dengan pengikut anda di Feed dan jika anda mempunyai public account, anda boleh membuatnya tersedia untuk ditonton oleh komuniti Instagram melalui ruang baru di Explore. Reels in Explore memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjadi pencipta di Instagram dan ditonton oleh khalayak ramai di pentas global.

reels

Creating Reels

Pilih Reels di bahagian bawah kamera Instagram. Anda akan melihat pelbagai alat penyuntingan kreatif di sebelah kiri skrin untuk membantu membuat Reels anda, termasuk:

Audio: Cari lagu dari perpustakaan muzik Instagram. Anda juga boleh menggunakan audio anda sendiri dengan hanya merakam Reels dengannya. Ketika anda berkongsi gulungan dengan audio asli, audio anda akan dikaitkan dengan anda, dan jika anda memiliki akun publik, orang dapat membuat gulungan dengan audio anda dengan memilih “Use Audio” dari Reels anda.

AR Effects: Pilih salah satu daripada banyak effects di effect gallery, yang dibuat oleh Instagram dan pencipta di seluruh dunia, untuk merakam beberapa klip dengan effects yang berbeza.

Timer and Countdown: Tetapkan pemasa untuk merakam sebarang klip anda secara hands-free. Setelah anda menekan rakaman, anda akan melihat countdown 3-2-1 sebelum rakaman bermula untuk jangka masa yang anda pilih.

Lihat Juga :   Facebook Reels kini tersedia untuk semua pengguna dengan ciri baharu

Align: Align/sejajarkan objek dari klip sebelumnya sebelum merakam gambar seterusnya untuk membantu membuat peralihan yang lancar untuk saat-saat seperti perubahan pakaian atau menambahkan rakan baru ke dalam Reels anda.

Speed: Pilih untuk mempercepat atau memperlahankan bahagian video atau audio yang anda pilih. Ini dapat membantu anda tetap berdaya maju atau membuat video gerakan perlahan.

Reels dapat dirakam dalam rangkaian klip (series of clips ) satu demi satu, sekaligus, atau menggunakan muat naik video dari galeri anda. Rakam klip pertama dengan menekan dan menahan butang Capture. Anda akan melihat petunjuk kemajuan di bahagian atas skrin semasa anda merakam. Berhenti merakam untuk menamatkan setiap klip.

Sharing Reels

sharing instagram reels

Anda boleh berkongsi Reels dengan pengikut anda boleh dicari\oleh komuniti Instagram yang lebih besar di Explore.

Sekiranya anda mempunyai Public Akaun: Anda boleh berkongsi Reels anda ke ruang khusus di Explore, di mana ia berpeluang untuk dilihat oleh komuniti Instagram yang lebih luas. Anda juga boleh berkongsi Reels dengan pengikut anda dengan menghantarnya ke Feed anda. Apabila anda berkongsi Reels yang menampilkan lagu, hashtag atau kesan tertentu, Reels anda juga dapat muncul di halaman khusus ketika seseorang mengklik lagu, hashtag atau efek tersebut.

Sekiranya anda mempunyai Akaun Peribadi: Reels mengikuti setting privasi anda di Instagram. Anda boleh berkongsi ke Feed tetapi hanya pengikut anda yang dapat melihat Reels anda. Orang tidak akan dapat menggunakan audio asli dari Reels anda, dan orang tidak dapat berkongsi Reels anda dengan orang lain yang tidak mengikuti/follow anda.

Lihat Juga :   Semakan Status Temu Janji Pemberian Vaksin COVID-19

Setelah Reels anda siap, pindah ke share screen, di mana anda dapat menyimpan draf kekili anda, menukar gambar sampul, menambah kapsyen dan hashtag, dan memberi tag kepada rakan anda. Selepas anda berkongsi Reels anda, ia akan hidup di tab Reels yang berasingan di profil anda, di mana orang dapat mencari Reels yang telah anda kongsi. Sekiranya anda juga berkongsi dengan Feed anda, Reels anda akan muncul di grid profil utama anda, dan anda mempunyai pilihan untuk membuangnya.

Sama ada anda mempunyai akaun awam atau peribadi, anda boleh berkongsi kekili anda ke Story anda, rakan rapat atau melalui direct message. Sekiranya anda melakukannya, Reels anda akan menjadi seperti Story biasa – ia tidak akan dikongsi kepada Reels dalam Explorer, ia tidak akan muncul di profil anda dan ia akan hilang selepas 24 jam.

Watching Reels

watching reels

Reels in Explore mempamerkan budaya tren terbaik di Instagram. Ketahui pilihan Reels yang menghiburkan yang dibuat oleh sesiapa sahaja di Instagram, dalam feed menegak yang disesuaikan untuk anda. Sekiranya anda menyukai Reels, anda boleh like, beri komen atau berkongsi dengan rakan anda.

Anda juga akan melihat beberapa Reels dengan label “Featured”. Sekiranya Reels anda muncuk dalam Explorer, anda akan menerima notification. Fetured Reels adalah pilihan Public Reels yang dipilih oleh Instagram untuk membantu anda menemui kandungan asli yang harap dapat menghiburkan dan memberi inspirasi kepada anda.

Reels memberi orang cara baru untuk mengekspresikan diri mereka, menemui lebih banyak perkara yang mereka sukai di Instagram dan membantu sesiapa sahaja yang berhasrat untuk menjadi pencipta di pentas utama.

Lihat Juga :   Proton X50: Inilah sebabnya mengapa SUV baru ini mendapat penarafan lima bintang oleh Asean NCAP (VIDEO)

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Reels, kunjungi Pusat Bantuan Instagram.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!