Mendapat Kad NFC Touch ‘n Go baharu? Macam Mana untuk meminta bayaran balik untuk kad TNG lama anda dalam talian

NFC Touch ‘n Go

Mendapat Kad NFC Touch ‘n Go baharu? Begini cara meminta bayaran balik untuk kad TNG lama anda dalam talian

Touch ‘n Go secara rasminya telah melancarkan kad TNG berdaya NFC baharunya yang membolehkan anda topup dengan mudah melalui Touch ‘n Go eWallet menggunakan telefon pintar anda. Jika anda telah memesan kad baharu, apakah yang perlu anda lakukan dengan kad TNG lama anda yang masih mempunyai nilai kredit di dalamnya? Adakah anda boleh memindahkan baki ke kad baharu?

Bagaimana untuk meminta bayaran balik untuk kad Touch ‘n Go dalam talian?


Untuk refund, anda boleh melawati halaman eRefund di tapak web Touch ‘n Go. Jika anda tidak pernah memautkan kad anda ke platform dalam talian sebelum ini, anda perlu mendaftarkan kad anda terlebih dahulu di portal MyTouchnGo yang mempunyai borang pendaftaran yang sangat panjang.

Setelah itu selesai, anda boleh meneruskan untuk meminta eRefund dengan memasukkan nombor siri, jenis ID dan nombor kad anda. Seterusnya, anda perlu mengesahkan maklumat anda dengan menyerahkan Nama Penuh, nombor telefon dan alamat e-mel anda.

Pada halaman seterusnya, hanya pilih “Penamatan Kad” dan pilih “Penamatan Sukarela” sebagai alasan untuk membayar balik. Anda boleh mendapatkan bayaran balik sama ada melalui akaun bank anda atau terus ke dalam eWallet anda. Jika anda memilih untuk mendapatkannya melalui eWallet, anda perlu memasukkan nombor akaun Touch ‘n Go eWallet anda.

NFC Touch ‘n Go


Untuk mendapatkan nombor akaun TNG eWallet anda, hanya buka aplikasinya, klik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas dan kemudian pilih “Edit Info”. Anda harus mencari “Wallet Account No” di bahagian bawah halaman. Pastikan anda menyalin nombor dengan betul ke dalam borang eRefund.

Lihat Juga :   Malaysia Airlines menjangkakan untuk menyambung semula perkhidmatan Makanan Menjelang pertengahan November

Setelah itu selesai, permintaan bayaran balik kad Touch ‘n Go anda akan diproses dalam masa 30 hari. Jika anda masih tidak menerimanya selepas 30 hari, anda boleh membuat susulan dengan perkhidmatan pelanggan Touch ‘n Go pada status tersebut. Jika anda memilih untuk mendapatkan bayaran balik melalui eWallet, anda boleh menggunakan ciri NFC untuk menambah nilai kad TNG baharu anda.

NFC Touch ‘n Go

Untuk imbasan semula, kad Enhanced Touch ‘n Go baharu berharga RM10 dan ia boleh dipesan terus daripada aplikasi Touch ‘n Go eWallet. Dengan ciri baharu ini, eWallet bertindak sebagai kiosk tambah nilai peribadi anda dan anda boleh menambah nilai serendah RM10 dengan sentuh kad di belakang telefon anda denagn enable NFC . Anda boleh menambah nilai dari minimum RM10 dan tiada caj perkhidmatan tambahan apabila anda menambah nilai menggunakan ciri ini.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!