MENGAPA GOOGLE MEMBAYAR APPLE BILION DOLLAR SETIAP TAHUN

Google bayar apple

Pernahkah anda terfikir mengapa Google membayar Apple berbilion-bilion dolar setiap tahun? ini bukan kerana mereka bersekongkol untuk mengambil alih dunia. Kebenarannya agak menarik dan ada kaitan dengan cara dunia digital kita beroperasi.

MENGAPA GOOGLE DAN APPLE MEMERLUKAN SATU SAMA LAIN

Google ialah enjin carian paling popular di dunia, dan mereka menghasilkan banyak wang daripada pengiklanan.

Tidak menghairankan bahawa Google mempunyai monopoli pada pasaran enjin carian global (seperti StatCounter), dengan lebih 90% bahagian, memandangkan hampir tiada siapa yang menukar enjin carian mereka kepada alternatif seperti Bing atau DuckDuckGo.

Walau bagaimanapun, untuk iklan mereka menjangkau seramai mungkin orang, mereka mesti menggunakan seberapa banyak peranti dan platform yang mungkin. Dan di situlah Apple masuk.

Apple adalah salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia dan mempunyai pangkalan pengguna yang besar. Malah, terdapat lebih satu bilion peranti Apple aktif di luar sana. Itulah adalah jumlah pengguna yang besar untuk digunakan oleh Google. Tetapi bagaimana mereka melakukannya?

Jawapannya terletak pada enjin carian default pada peranti Apple. Apabila anda mencari sesuatu pada iPhone atau iPad anda, enjin carian default ditetapkan kepada Google. Ini bermakna setiap kali seseorang mencari sesuatu pada peranti Apple, Google mendapat sedikit trafik/busines.

Tetapi bagaimana jika anda menukar default browser kepada enjin carian yang lain: Apple boleh menukar enjin carian dengan mudah kepada pembekal lain, seperti Bing atau Yahoo. Jadi, untuk mengekalkan pengguna yang berharga ini, Google membayar Apple berbilion dolar setiap tahun untuk mengekalkan Google sebagai enjin carian lalai.

Lihat Juga :   Google sedang membangunkan produk AI yang dipanggil Apprentice Bard untuk bersaing dengan ChatGPT

Berapa banyak, anda boleh bertanya. Menurut laporan The Wall Street Journal, anggaran jumlah untuk 2020 adalah sekitar $8-$12 bilion.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!