Mengapa Malaysia mengimport sayur-sayuran

Jadi mengapa Malaysia mengimport sayur-sayuran dan buah-buahan yang mudah ditanam? Kekurangan tanah, Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), serta buruh dan racun perosak yang mahal, kata Putrajaya.

Menurut pengarah kanan Mohd Anis Yasin dari bahagian hasil segar Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), faktor sebegitu meminimumkan pengeluaran sayur-sayuran dan buah-buahan tempatan serta meningkatkan kos.

“Kami tiada pilihan selain mengimport makanan dari seluruh dunia kerana makanan tempatan, terutama buah-buahan dan sayur-sayuran, bukan sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan pasaran tempatan tetapi semakin hari semakin mahal,” kata Mohd Anis kepada Malay Mail Online baru-baru ini .

“Ini adalah semata-mata kerana kita tidak mempunyai tanah yang mencukupi di Malaysia dan apatah lagi, harga buruh dan racun perosak semuanya meningkat,” katanya.

Mohd Anis berkata pengenalan GST juga telah menjejaskan industri makanan.

“Sebelum ini sekilo kobis import berharga 90 sen tetapi dengan pengenalan GST dan ringgit yang rendah, kini RM3,” katanya. “Ini adalah kira-kira 30 peratus kenaikan harga.”

Walaupun Malaysia mampu mengeluarkan sebahagian besar sayur-sayuran yang diimport, Mohd Anis berkata ia tidak memberi sebarang perbezaan dalam pasaran tempatan kerana kos pengeluarannya yang tinggi.

Beliau berkata sayur-sayuran tempatan sudah mahal di peringkat pengeluaran dan apabila ia sampai ke pasaran borong dan runcit, harganya telah meningkat beberapa kali ganda.

“Sebagai contoh, kami menanam brokoli, kubis dan kembang kol di Cameron Highlands, tetapi sayur-sayuran ini terhad kepada industri agropelancongan di sana dan dibekalkan kepada pasar raya besar khusus sahaja.

Lihat Juga :   Macam Mana Scammer Ambil Duit Dari Dalam Bank Online

“Kami tidak boleh menjual sayur-sayuran ini kepada pemborong dan peruncit tempatan kami kerana hasil tempatan tidak dapat memenuhi permintaan pasaran tempatan. Selain itu, sayur-sayuran seperti brokoli dan kembang kol jauh lebih murah jika diimport dari China,” katanya.

Mohd Anis menambah, pengguna lebih gemar buah-buahan dan sayur-sayuran import kerana kononnya lebih sedap.

Beliau menegaskan, bagaimanapun, sayur-sayuran tempatan seperti tomato, timun, labu, kacang panjang dan kacang Perancis mendapat sambutan hangat di luar negara, terutama di Timur Tengah dan Singapura.

“Tomato kami [adalah] yang kedua terbaik di dunia dan ia lebih disukai oleh negara-negara Timur Tengah,” katanya.

Pada 2014, penggunaan per kapita Malaysia (PCC) untuk sayur-sayuran ialah 58.5 peratus, meningkat 1.2 peratus daripada 2013.

Menurut data oleh Fama, PCC untuk sayur-sayuran mencatatkan peningkatan yang stabil kira-kira satu peratus setiap tahun antara 2009 dan 2014. PCC untuk buah-buahan menunjukkan peningkatan yang sama.

Statistik Fama juga menunjukkan jumlah sayur-sayuran dan buah-buahan yang diimport pada 2014 ialah 2.2 juta tan metrik atau RM 5.5 bilion.

Bagi eksport sayur-sayuran dan buah-buahan negara pula, sebanyak 617,519.26 tan metrik atau RM1.6 bilion dicatatkan pada 2014.

Berbanding tahun sebelumnya, eksport sayur-sayuran menurun sebanyak 91 peratus, manakala eksport buah-buahan menyaksikan peningkatan sebanyak 94.4 peratus.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!