Mengapa sebuah trak bomba berwarna kuning berada di tempat kejadian pesawat Elmina terhempas?

Kehadiran kenderaan bomba neon kuning dengan lambang Malaysia Airports di bahagian tepi badan menyerlah dalam imej tapak nahas pesawat di Elmina. Trak bomba pilihan di banyak lapangan terbang di seluruh dunia ialah Rosenbauer Panther CA-5. Terdapat lebih daripada dua puluh trak diletakkan berhampiran lapangan terbang Malaysia sahaja.

Kenapa trak itu ada di situ sedangkan trak bomba merah biasa sudah berada di tempat kejadian, pasti orang tertanya-tanya.

Enjin Kuning Besar

Rosenbauer Panther CA-5 ialah kenderaan besar buatan Austria; yang kita ada di Malaysia adalah 11,640mm (hampir 11m) panjang dan mempunyai enjin 695hp yang boleh memecutnya dari 0 hingga 80 kilometer sejam dalam kira-kira 26 saat. Iaitu dengan 38 tan kapasiti berat yang dimuatkan sepenuhnya, dengan air di dalam tangki disertakan. Kelajuan tertinggi trak itu ialah 140 km/j yang menakjubkan.

UMW Equipment Sdn Bhd ialah pembekal Panthers di Malaysia.

Ia hanya memerlukan empat pengendali—seorang pemandu dan tiga yang lain—walaupun saiznya besar. Trak itu dihantar dari Lapangan Terbang Subang, di mana banyak unit ditempatkan sekiranya berlaku sebarang kecemasan, seperti kecemasan pesawat atau, dalam kes ini, nahas, bergantung pada lokasi lokasi nahas.

Trak ini mempunyai 66 pacuan semua roda dan boleh memuatkan sehingga 500 kg serbuk, 1,000–2,000 liter agen pembuih dan 10,000–14,000 liter air. Bahan berbuih adalah penting kerana buih adalah bahan utama yang digunakan untuk memadamkan api penerbangan.

Campuran gelembung yang digunakan dalam penindasan api buih dicipta khas untuk kebakaran kapal terbang. Bahan api jet yang digunakan oleh pesawat adalah serupa dengan diesel tetapi mempunyai titik nyala yang lebih tinggi. Seperti yang kita sedia maklum, kebakaran diesel boleh menjadi lebih sukar untuk dipadamkan daripada api petrol, yang memerlukan penggunaan pemadam kebakaran yang direka khas.

Lihat Juga :   Tesla akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia pada 20 Julai

Kenderaan itu berada di lokasi perlanggaran kerana buih unik, yang dicipta khusus untuk memadamkan kebakaran yang disebabkan oleh bahan api jet. Syukurlah, nahas itu tidak menyebabkan sebarang insiden kebakaran yang ketara.

sumber : soyacincau

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!