Mengapa Singapura-Kuala Lumpur Adalah Koridor Udara Yang Paling Sibuk

Koridor udara Singapura-Kuala Lumpur menghubungkan dua hab tersibuk di Asia Tenggara. Pada tahun 2023, terdapat lebih 25,000 flight, dengan lebih 4 juta tempat duduk tersedia di laluan ini. Kedua-dua bandar itu meningkat menjadi laluan antarabangsa paling sibuk di seluruh dunia pada September 2023.

Tiga sebab kenapa laluan menjadi paling sibuk di dunia

Pada 2019, sebelum wabak, laluan antara Lapangan Terbang Changi Singapura (SIN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL) merupakan laluan antarabangsa kedua tersibuk di dunia, dengan kapasiti lebih 5.5 juta tempat duduk, dengan 82 penerbangan harian.

Frekuensi penerbangan telah berubah-ubah sejak beberapa tahun yang lalu apabila sekatan perjalanan di seluruh dunia pulih. Walau bagaimanapun, permintaan kekal kukuh, dan bandar-bandar kekal dihubungkan oleh kedua-dua syarikat penerbangan tambang rendah dan perkhidmatan penuh. Jadi, apakah yang membuatkan laluan antara negara jiran ini begitu sibuk?

Pelancongan:

Perjalanan antara kedua-dua negara bukan sekadar bagi urusan perniagaan atau kerja. Malah, pelancongan. Ramai rakyat Malaysia yang berkunjung ke Singapore untuk melawat tarikan seperti Universal Studios Singapore dan Jewel Changi Airport (ya, lapangan terbang itu dianggap sebagai tarikan tersendiri!) dan penduduk dari kepulauan Singapore itu kerap mengunjungi Malaysia untuk menikmati makanan yang berpatutan dan membeli-belah di beberapa pusat membeli-belah terbesar di Malaysia.

Rakan dan keluarga:

Sebab kedua paling biasa untuk perjalanan antara Singapura dan Malaysia tahun ini adalah untuk melawat rakan dan saudara mara. Seperti yang dinyatakan, Singapura pernah menjadi sebahagian daripada Malaysia, yang bermakna banyak keluarga tersebar di antara negara-negara tersebut.


Aktiviti ekonomi:

Singapura dan Malaysia mempunyai sejarah panjang hubungan ekonomi dan budaya, sejak tahun 1960-an apabila kedua-dua negara adalah sebahagian daripada Persekutuan Malaysia. Hari ini, penghijrahan ekonomi terus berlaku, selalunya dengan rakyat Malaysia berulang-alik ke Singapura untuk kerja bergaji tinggi. Perjalanan perniagaan di kalangan eksekutif peringkat tinggi juga biasa di laluan ini.

Lihat Juga :   WiFi MHConnect Percuma Dalam Penerbangan Malaysia Airlines

Syarikat penerbangan di laluan tersebut

Beberapa syarikat penerbangan terkemuka yang bersaing dalam laluan ini termasuk syarikat penerbangan Singapore Airlines dan Malaysia Airlines, serta syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia, Scoot, Jetstar, dan Firefly.

Sebelum wabak, lapangan terbang itu juga dihubungkan oleh Air Mauritius dan Uzbekistan Airways atas dasar ‘fifth-freedom’. Kekerapan penerbangan kembali meningkat kerana syarikat penerbangan telah menambah perkhidmatan, dan jumlah penumpang dianggarkan akan melepasi tahap pra-pandemik tahun depan.

Dalam senarai OAG, laluan paling sibuk di dunia , Singapura-Kuala Lumpur adalah yang terpendek, dengan jarak penerbangan hanya 184 batu (296 km). Menariknya, sesetengah syarikat penerbangan menggunakan pesawat berbadan lebar untuk penerbangan selama sejam walaupun laluannya pendek. Sebagai contoh, Singapore Airlines menggunakan A350 pada laluan ini, Malaysia Airlines menggunakan Airbus A330, dan Ethiopian Airlines menyediakan laluan itu dengan Boeing 787 Dreamliner.

Bandar-bandar juga dihubungkan dengan penghubung antara lapangan terbang sekunder masing-masing. Firefly menghubungkan Lapangan Terbang Seletar (XSP) di timur laut Singapura ke Lapangan Terbang Subang (SZB) Kuala Lumpur dengan perkhidmatan ATR. Secara rasmi dikenali sebagai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, lapangan terbang yang terakhir ini berfungsi sebagai lapangan terbang utama untuk ibu negara Malaysia dari 1965 hingga 1998, apabila lapangan terbang antarabangsa KLIA sekarang dibuka.

Persaingan di laluan.
Walaupun perjalanan udara adalah mod pengangkutan yang popular antara Singapura dan Malaysia, sebenarnya,kedua-dua negara itu juga dihubungkan melalui jalan raya dan kereta api. Pemanduan dari Kuala Lumpur ke Singapura mengambil masa kira-kira lima jam, dengan bas sering berulang-alik antara bandar. Dari hujung paling selatan Malaysia, terdapat dua jambatan (kedua-duanya di bawah 1.2 batu) menghubungkan ke Singapura. Namun, penerbangan adalah pilihan yang lebih cepat dan agak berpatutan, salah satu daripada banyak sebab mengapa koridor udara terus menjadi antara paling sibuk di dunia.

Lihat Juga :   Maybank menawarkan penyelesaian pembiayaan bersepadu pertama di Malaysia untuk pembeli EV dan Hibrid

Sumber : simpleflying.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!