Menteri Dalam Negeri: Rakyat Singapura mungkin mula menggunakan e-gate di Johor Causeway, Second Link Crossing

JOHOR BARU, 20 Jan — Kemudahan pintu elektronik (e-gate) dua pintu masuk darat Johor di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) dibuka kepada rakyat Singapura mulai hari ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, yang membuat pengumuman itu, berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada sehingga 50,000 pengunjung Singapura yang melawat Johor untuk tujuan sosial.

Beliau berkata langkah membuka kemudahan e-gate di kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) adalah antara penyelesaian jangka pendek untuk mempercepatkan aliran keluar masuk pejalan kaki di kedua-dua BSI dan KSAB.

“Sebelum ini, kemudahan e-gate hanya terhad untuk kegunaan pemegang pasport tempatan Malaysia. Mulai hari ini kami menyediakan akses kepada kemudahan e-gate untuk warga Singapura yang menggunakan e-pasport.

“Jabatan Imigresen juga akan memperluaskan penggunaan kemudahan e-gate ke negara lain yang dikategorikan sebagai negara berisiko rendah seperti Brunei, United Kingdom, New Zealand, Australia dan Jepun,” kata Saifuddin kepada pemberita selepas mempengerusikan Jawatankuasa Penyelaras. Mesyuarat Menangani Kesesakan di Tambak Johor di Kompleks CIQ Bangunan Sultan Iskandar di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi dan pegawai kanan kerajaan.

Terdahulu, mereka mengiringi Saifuddin melawat Tambak Johor pada jam 5 pagi hari ini.

Saifuddin berkata, beliau melihat kelancaran sistem e-gate yang lebih pantas berbanding menggunakan kaunter.

“Bagaimanapun, kemudahan e-gate untuk warga Singapura tertakluk kepada beberapa syarat, seperti pemegang e-pasport dengan tempoh sah sekurang-kurangnya tiga bulan.

“Selain itu, pengunjung Singapura perlu menyerahkan Kad Ketibaan Digital Malaysia (MDAC) dalam talian tiga hari sebelum perjalanan dan juga untuk mengesahkan biometrik mereka di kaunter Imigresen buat kali pertama,” katanya.

Lihat Juga :   Kekerapan Pengeluaran KWSP : 6.1 juta rakyat Malaysia mungkin miskin apabila mereka bersara

Saifuddin berkata inisiatif itu juga menunjukkan komitmen berterusan pihak berkuasa Malaysia khususnya Jabatan Imigresen untuk membantu rakyat kedua-dua negara.

“Lebih banyak e-gate di BSI juga akan ditambah kepada 20 gantri sedia ada. Pelan itu akan melihat tambahan 20 gantri e-gate diletakkan di laluan keluar dan masuk.

“Saya yakin tambahan 20 gantri e-gate ini pasti dapat mengurangkan kesesakan. Masih terlalu awal untuk menjangka angka yang sepatutnya, tetapi kami akan memantau kerana laluan tertentu menerima lebih 200,000 pengunjung pada waktu puncak,” katanya.

Sejak 15 November tahun lalu, penggunaan kemudahan e-gate dibuka untuk pemegang Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang di pintu masuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Sehingga Januari 2023, KLIA merekodkan 12,162 pergerakan keluar dan masuk oleh pemegang Pas Lawatan Sosial.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *