Meta akan umumkan pemberhentian pekerja besar-besaran

meta facebook hentikan pekerja

Meta dilaporkan menjalankan ‘quiet layoffs’ di Facebook yang boleh menyebabkan ribuan pemberhentian kerja — sekurang-kurangnya 12,000 atau kira-kira 15 peratus daripada tenaga kerjanya.

Menurut laporan dalam Insider, eksekutif kanan sedang dalam proses melaksanakan “quiet layoffs” pekerja yang berprestasi rendah.

Beberapa pekerja memberitahu Insider bahawa sebanyak 15 peratus daripada tenaga kerja boleh dipotong dalam beberapa minggu akan datang. Ini bermakna kira-kira 12,000 pekerja mungkin akan kehilangan pekerjaan tidak lama lagi.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg telah menjelaskan bahawa rangkaian sosial membekukan pengambilan pekerja secara menyeluruh, memberi amaran bahawa lebih banyak pemberhentian sedang dalam perancangan.

Menurut laporan, Zuckerberg membuat komen ini semasa panggilan dalaman kepada pekerja.

Zuckerberg menyebut semasa panggilan pendapatan Meta yang lalu bahawa “Rancangan kami adalah untuk mengurangkan pertumbuhan jumlah pekerja secara berterusan pada tahun hadapan. Banyak pasukan akan mengecut supaya kami boleh mengalihkan tenaga ke kawasan lain.”

Pada bulan Mei, Zuckerberg mengumumkan pembekuan pengambilan pekerja yang menjejaskan segmen tertentu Meta.

Walau bagaimanapun, beliau kini telah memperluaskan pembekuan pengambilan pekerja merentasi jabatan.

Syarikat induk Facebook, Meta sedang mengurangkan kakitangan untuk mengurangkan kos di tengah-tengah kemelesetan ekonomi.

–IANS

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!