Microsoft akan berhenti menjual Windows 10

Siapa yang tidak kenal Windows 10? Ya, ini adalah antara sistem operasi (OS) yang dikeluarkan oleh Microsoft pada 2016, yang dipersembahkan bagi menggantikan OS Windows 8 yang dianggap tidak begitu bagus untuk digunakan terutama oleh pengguna komputer riba atau PC.

Pada masa pelancaran, OS ini adalah salah satu baik pulih Windows terbesar yang pernah dilakukan oleh syarikat itu. OS menampilkan UI yang diperbaharui, Menu Mula baharu dan sokongan Direct X 12. Lapan tahun kemudian, Microsoft akhirnya merancang untuk berhenti menjual lesen Windows 10 kepada pengguna sebelum penghujung Januari 2023.

Microsoft ialah pengeluar sistem pengendalian PC terbesar di pasaran. Pada tahun 2021, syarikat itu melancarkan Windows 11, tambahan terbaru kepada barisan sistem pengendaliannya. Windows 11 memperkenalkan reka bentuk yang lebih baharu, penyepaduan apps Android dan sokongan desktop maya (virtual desktop) yang lebih baik.

Seperti yang dilaporkan oleh Gizmochina (20/1), notis baru-baru ini yang disiarkan pada halaman Windows 10 di laman web rasmi Microsoft menunjukkan bahawa syarikat itu tidak akan membenarkan pengguna memuat turun Windows 10 secara digital selepas Januari. Walau bagaimanapun, Microsoft akan terus menyediakan sokongan untuk Windows 10 untuk beberapa tahun lagi.

Dengan tidak lagi menjual key lesen Windows 10, Microsoft mahu memastikan lebih ramai pengguna baharu menggunakan Windows 11 apabila mereka mula menggunakan PC baharu mereka. Walau bagaimanapun pengguna yang berminat untuk membeli salinan Windows 10 berlesen selepas 31 Januari 2023, boleh berbuat demikian dengan menghubungi peruncit pihak ketiga.

Mereka mesti mempunyai repositori lesen Windows 10 sedia ada. Salinan OEM Windows 10 juga boleh dibeli melalui Amazon. Jika seseorang ingin membina PC dengan Windows 10, mungkin berguna untuk menyimpan kunci lesen untuk kegunaan masa hadapan.

Lihat Juga :   Windows 11 kini boleh disambung ke iPhone

Bagi mereka yang tidak mempunyai keutamaan khusus untuk sistem pengendalian, Windows 11 ialah pilihan yang bagus kerana ia akan menerima kemas kini keselamatan untuk masa yang lama akan datang. Windows 11 juga dioptimumkan untuk menyokong permainan dan membenarkan penyepaduan apl Android dalam sistem pengendalian, menjadikannya persekitaran dinamik yang sangat baik untuk pelbagai tugas.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *