Microsoft akhirnya Menamatkan Internet Explorer pada tahun 2022

internet explorer tamat 2022

Microsoft akhirnya menamatkan Internet Explorer tahun depan, setelah lebih dari 25 tahun. Web browser yang sudah tua tidak dan jarang digunakan oleh kebanyakan pengguna selama bertahun-tahun, tetapi Microsoft meletakkan “tarikh pengkebumian” Internet Explorer pada 15 Jun 2022, dan akan meneruskan dengan browser terbaru mereka iaitu Microsoft Edge.

“Kami mengumumkan bahwa masa depan Internet Explorer pada Windows 10 ada di Microsoft Edge,” kata Sean Lyndersay, pengurus program Microsoft Edge. “Aplikasi desktop Internet Explorer 11 akan dihentikan dan tidak lagi disokong pada 15 Jun 2022, untuk versi Windows 10.”

Walaupun Long-Term Servicing Channel (LTSC) Windows 10 masih akan merangkumi Internet Explorer tahun depan, semua versi pengguna akan menamatkan sokongan terhadap browser tersebut. Microsoft tidak menjelaskannya (dan kami sedang memeriksa), tetapi kemungkinan kita akhirnya akan melihat akhir Internet Explorer dibundel di Windows pada bulan Jun 2022 atau tidak lama kemudian.

internet explorer tamat

Alternatif untuk kebanyakan perniagaan adalah Microsoft Edge dengan mod IE. Microsoft membuat mod IE untuk Edge beberapa tahun yang lalu, dan telah membenarkan perniagaan untuk menggunakan browser berasaskan Chromium baru untuk laman web lama yang lama. Mod IE menyokong kawalan ActiveX lama dan laman web lama, yang masih digunakan oleh banyak perniagaan. Microsoft berjanji untuk menyokong mod IE ini di Edge hingga sekurang-kurang nya pada hujung tahun 2029.

microsoft edge downloadDownload Microsoft Edge 

Zaman pengakhiran Internet Explorer telah lama datang. Microsoft menamatkan sokongan untuk Internet Explorer 11 untuk aplikasi web Microsoft Teams tahun lalu, dan ia merancang untuk menghentikannya daripada mengakses perkhidmatan Microsoft 365 pada akhir tahun ini. Internet Explorer 11 tidak lagi akan disokong untuk perkhidmatan dalam talian Microsoft seperti Office 365, OneDrive, Outlook dan banyak lagi pada 17 Ogos.

Lihat Juga :   Berikut ialah cara untuk mengaktifkan Secure2u anda dalam Apps MAE

Microsoft juga telah berusaha untuk menghentikan pengguna menggunakan Internet Explorer selama lebih dari lima tahun. Microsoft Edge pertama kali muncul pada tahun 2015, dan dengan kemunculan Microsoft Edge ini adalah bermulanya pada pengakhiran jenama Internet Explorer. Sejak itu Microsoft melabelkan Internet Explorer sebagai “penyelesaian keserasian” dan bukannya web browser dan mendorong perniagaan untuk berhenti menggunakan browser lama ini dan sebaliknya menggunakan Edge dengan mod IE-nya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!