Microsoft mengumumkan Windows 365, versi Windows yang dapat anda streaming dari cloud

windows 365 cloud
Source: Microsoft

Microsoft membawa Windows 365 ke cloud untuk streaming ke peranti mana pun dan di

Microsoft hari ini telah mengumumkan perkhidmatan Cloud PC barunya, yang secara rasmi disebut Windows 365, yang membolehkan pelanggan membuat pemasangan Windows 10 atau Windows 11 di cloud dan stream OS ke mana-mana peranti. Perkhidmatan ini akan bermula pada 2 Ogos, dan direka untuk memberikan yang terbaik dari Windows ke mana-mana peranti, termasuk Mac, iPad, atau peranti Android.

Windows 365 akan membolehkan pengguna memasang aplikasi dan Windows kegemaran mereka di cloud, dan mengaksesnya dari mana-mana peranti yang mereka pilih. Cloud PC akan menyokong permulaan “instant-on” dan akan tersedia melalui langganan dengan harga tetap.

Sudah tentu, Windows 365 tidak menggantikan Windows 11 atau Windows 10. Versi local Windows masih seperti biasa, dan akan sentiasa tersedia untuk dipasang secara local tanpa langganan. Windows 365 hanyalah perkhidmatan yang membolehkan pengguna melakukan streaming Windows 10 atau Windows 11 melalui awan seolah-olah itu adalah PC anda sendiri.

Windows 365 dibina di atas Desktop Maya Azure, dan berfungsi dengan cara yang serupa dengan perkhidmatan Microsoft XCloud, yang membolehkan anda stream permainan dari cloud. Pengguna akan dapat memilih ukuran pemasangan Windows 365 mereka. Microsoft belum mengumumkan rancangan atau harga untuk Windows 365, tetapi syarikat itu dijangka melakukannya pada 2 Ogos apabila perkhidmatan ini lancarkan. Microsoft mendedahkan mengenai Windows 365 semasa ucaptama Inspire 2021.

Perkhidmatan ini akan dilancarkan terlebih dahulu untuk enterprise, dan tidak diketahui bila ianya akan tersedia untuk pelanggan individu. Apa pendapat anda mengenai Windows 365? Beritahu kami dalam komen.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!