Microsoft Secara Rasmi Mengumumkan Region Data Centre Di Malaysia

Datacentre microsoft di Malaysia

 

Projek ini. adalah dikatakan sebagai salah satu usaha paling penting yang telah dilancarkan oleh Microsoft di Malaysia sejak beroperasi di sini pada tahun 1992, syarikat hari ini telah melancarkan inisiatif Bersama Malaysia. Melibatkan pelaburan sebanyak USD 1 bilion (~ RM 4.1 bilion) dalam tempoh 5 tahun akan datang, inisiatif ini juga akan merangkumi penubuhan wilayah pusat data Azure pertama (Azure data centre) di Malaysia.

Tetapi sebelum kita melangkah lebih jauh, mari kita perhatikan perbezaan antara wilayah pusat data dan pusat data. Menurut Microsoft, pusat data adalah bangunan fizikal sebenar yang menempatkan server dan manakala wilayah pusat data adalah sekumpulan pusat data yang dihubungkan bersama melalui rangkaian latensi rendah khusus dan perimeter latensi yang telah ditentukan (latency-defined perimeter).

Datacentre microsoft di Malaysia

Dengan kata lain, region data centre terdiri daripada pelbagai pusat data. Microsoft juga menyatakan bahawa wilayah pusat data Malaysia yang akan datang juga akan menampilkan Zona Ketersediaan Azure yang menjamin bahawa data pelanggan akan dilindungi tanpa mengira apa sahaja yang berlaku di laman pusat data fizikal kerana data tersebut akan diselaraskan di seluruh wilayah pusat data Azure.

Selain Azure, region data centre Malaysia juga menyediakan akses ke perkhidmatan cloud lain dari syarikat termasuk Microsoft 365 serta Dynamics 365 dan Power Platform. Terletak di daerah Greater Kuala Lumpur, wilayah pusat data akan menjadi wilayah pusat data Azure ketiga di Asia Tenggara setelah Singapura dan Indonesia.

Menurut penyelidikan oleh IDC yang ditugaskan oleh Microsoft, pelaburan syarikat di Malaysia dapat menghasilkan pendapatan baru hingga USD 4,6 miliar (~ RM 18,9 miliar) dalam empat tahun ke depan untuk rakan kongsi tempatan dan pelanggan awan (cloud customers). Penyelidikan ini juga menganggarkan bahawa lebih daripada 19,000 pekerjaan langsung dan tidak langsung baru dapat dibuat melalui usaha ini.

Lihat Juga :   Satu lagi kematian yang berkaitan dengan Sri Petaling menjadikan jumlah kematian Covid-19 kepada 4 orang

Namun, Microsoft tidak menyatakan secara tepat bila region data centre Malaysia yang baru akan beroperasi.

[UPDATE – 20 April / 10:00 AM]: Laman web rasmi Azure telah dikemas kini untuk memasukan Malaysia:

Sejujurnya, pengumuman ini sudah lama dibuat. Sekali lagi, Microsoft adalah salah satu daripada empat Penyedia Perkhidmatan Cloud yang baru-baru ini diberi persetujuan bersyarat oleh kerajaan untuk membina pusat data skala besar di Malaysia sebagai sebahagian daripada inisiatif MyDIGITAL dan Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia.

Oleh itu, kita hanya perlu tunggu .

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: