Microsoft Sedang Berunding untuk Ambil Alih TikTok

microsoft beli tiktok

Microsoft Sedang Berunding untuk Ambil Alih TikTok

Sebagai langkah mengejutkan, Microsoft telah menyatakan niatnya untuk memperoleh TikTok aplikasi Cina yang popular. Tidak lama setelah menyatakan minatnya, pemerintah AS hampir menutup perjanjian itu. Walau bagaimanapun, setelah perbincangan, Microsoft telah diberi lampu hijau untuk melakukan pembelian.

 

Pemerolehan TikTok oleh Microsoft: Kisahnya Sejauh ini

Pada hari Jumaat, 31 Julai, The New York Times melaporkan keinginan Microsoft untuk membeli TikTok. Microsoft berminat walaupun perkhidmatan tersebut masih diteliti oleh pemerintah AS. Pada masa itu, pemerintah AS mempertimbangkan untuk memberitahu perkhidmatan (tiktok) itu untuk berpisah dengan syarikat induknya ByteDance, mungkin untuk memotongnya dari kepentingan syarikat dari China itu dalam tadbir urus tiktok.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh Reuters pada hari yang sama, Presiden Trump menyatakan bahawa dia merancang untuk melarang TikTok dari AS. Dia juga mendakwa dia boleh menggunakan perintah eksekutif untuk melarangnya secepat Sabtu (1 Ogos). Ini membuat Microsoft teragak-agak untuk menyelesaikan kesepakatan tersebut dengan mempertimbangkan kemungkinan adanya larangan.

 

Nasib baik, Microsoft kini telah melaporkan kejayaan. Selepas perbincangan antara Presiden Trump dan CEO Microsoft, Satya Nadella, Microsoft mempunyai masa sehingga 15 September untuk melakukan pembelian.

Kenapa Pentingnya Perolehan Ini?

Sekiranya Microsoft berjaya mencapai kesepakatan, syarikat itu akan memperoleh kepentingan penting dalam dunia media sosial.

Seperti yang dilaporkan oleh Business of Apps, TikTok telah dimuat turun 1.5 bilion kali sejak dilancarkan. Lebih-lebih lagi, 49 peratus remaja AS mempunyai minat terhadap aplikasi ini. Pengaruh ini akan membolehkan Microsoft bersaing dengan syarikat media sosial yang lebih besar, seperti Facebook dan Snapchat.

Lihat Juga :   New Zealand bakal jadi negara ‘bebas asap rokok’ pertama

Walaupun kesepakatan belum diselesaikan, ada kemungkinan Microsoft akan bekerja keras untuk mendapatkannya. Oleh itu, pastikan untuk menonton ruangan ini untuk kemas kini lebih lanjut semasa ia berlaku dan microsoft berharap untuk  ia menyelesaikan urusniaga pada pertengahan September 2020

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!