Minyak meningkat melebihi AS$111 apabila konflik Ukraine mengimbangi harapan bekalan Iran

Minyak meningkat melebihi AS$111 apabila konflik Ukraine mengimbangi harapan bekalan Iran

SINGAPURA (4 Mac): Minyak naik melebihi AS$111 (kira-kira RM463.76) setong pada Jumaat (4 Mac) dalam pasaran yang tidak menentu kerana kebimbangan terhadap gangguan kepada eksport minyak Rusia dalam menghadapi sekatan Barat mengimbangi prospek lebih banyak bekalan Iran sekiranya berlaku perjanjian nuklear dengan Tehran.

Tanda-tanda peningkatan dalam konflik Rusia-Ukraine, dengan laporan kebakaran di loji kuasa nuklear Ukraine, menakutkan pasaran sebelum pihak berkuasa berkata kebakaran di sebuah bangunan yang dikenal pasti sebagai pusat latihan telah dipadamkan.

Minyak mentah Brent naik setinggi AS$114.23 setong dan menjelang 0920 GMT naik 63 sen, atau 0.6%, kepada AS$111.09. AS West Texas Intermediate menambah 64 sen, atau 0.6%, kepada AS$108.31 selepas mencecah paras tertinggi AS$112.84.

“Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine bermakna kebimbangan terhadap bekalan akan kekal di hadapan dan tengah,” kata Stephen Brennock dari broker minyak PVM, walaupun beliau menambah bahawa terdapat “rasa tergesa-gesa baharu daripada semua pihak yang terlibat” untuk memulihkan perjanjian nuklear Iran.

Minyak mentah mencecah paras tertinggi dalam sedekad minggu ini dan harga dijangka mencatatkan kenaikan mingguan paling kukuh sejak pertengahan 2020, dengan penanda aras AS meningkat lebih daripada 18% dan Brent 13%.

Pada Khamis, harga berayun dalam julat AS$10 tetapi menetap lebih rendah buat kali pertama dalam empat sesi apabila pelabur memberi tumpuan kepada pemulihan perjanjian nuklear Iran, yang dijangka meningkatkan eksport minyak Iran dan mengurangkan bekalan yang ketat.

Harga minyak meningkat berikutan kebimbangan bahawa sekatan Barat ke atas konflik Ukraine akan mengganggu penghantaran dari Rusia, gabungan pengeksport minyak mentah dan produk minyak terbesar dunia.

Aktiviti dagangan untuk minyak mentah Rusia telah menjadi perlahan apabila pembeli teragak-agak untuk membuat pembelian kerana sekatan terhadap Rusia manakala Presiden AS Joe Biden berada di bawah tekanan yang semakin meningkat untuk mengharamkan import AS minyak Rusia.

Lihat Juga :   Honda HR-V RS Dengan Teknologi e:HEV Akan Datang Secara Rasmi Ke Malaysia Pada Q3 2022

Lebih banyak bekalan minyak dijangka ditambah daripada pelepasan terkoordinasi sebanyak 60 juta tong rizab minyak oleh negara maju. Jepun berkata pada hari Jumaat ia merancang untuk mengeluarkan 7.5 juta tong minyak, sebahagian kecil daripada permintaannya.

Sumber : TheEdgeMarkets

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!