MRT 2: Laluan Putrajaya akan mula beroperasi pada 16 Jun, berikut adalah dua belas stesen di bawah Fasa 1

MRT 2 Putrajaya line

MRT Laluan Putrajaya Fasa 1 akhirnya akan dibuka bulan depan selepas ia ditangguhkan sejak tahun lepas. Juga dikenali sebagai MRT 2, keseluruhan Laluan Putrajaya meliputi jarak 57.7km dengan jumlah 36 stesen dari Kwasa Damansara ke Putrajaya.

Stesen MRT Laluan Putrajaya Fasa 1

Menurut Free Malaysia Today, MRT Corporation telah mengesahkan bahawa laluan Putrajaya Fasa 1 akan mula beroperasi dari jam 3 petang pada Khamis, 16 Jun 2022. Di bawah Fasa 1, terdapat sejumlah 12 stesen seperti yang disenaraikan di bawah:

 • Kwasa Damansara
 • Kampung Selamat
 • Sungai Buloh
 • Damansara Damai
 • Sri Damansara Barat
 • Sri Damansara Sentral
 • Sri Damansara Timur
 • Metro Prima
 • Kepong Baru
 • Jinjang
 • Sri Delima
 • Kampung Batu


Ambil perhatian bahawa stesen Sungai Buloh, Kampung Selamat dan Kwasa Damansara pada asalnya merupakan sebahagian daripada Laluan MRT Kajang. Stesen-stesen tersebut telah ditutup pada Oktober 2021 dan kini merupakan sebahagian daripada Laluan MRT Putrajaya.

Kesemua 12 stesen berada di atas tanah dan 8 daripadanya menawarkan kemudahan Park ‘n Ride. Dari segi persimpangan, kedua-dua stesen Sungai Buloh dan Sri Damansara Timur disambungkan ke Laluan KTM Pelabuhan Klang, manakala stesen Kampung Batu disambungkan ke Laluan KTM Seremban.

Sementara itu, penumpang dari MRT Laluan Kajang boleh bertukar ke MRT Laluan Putrajaya dengan lancar dengan platform aras yang sama di stesen Kwasa Damansara. Persimpangan seterusnya antara MRT Laluan Kajang dan Laluan Putrajaya ialah di Tun Razak Exchange (TRX), yang juga membenarkan pemindahan lancar.

Fasa 2 Laluan MRT Putrajaya, yang menghubungkan Kampung Batu ke Putrajaya kini dijadualkan dibuka pada Januari 2023. Ia akan melalui tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur dengan stesen bawah tanah seperti Titiwangsa, Hospital Kuala Lumpur, Ampang Park, Persiaran KLCC dan TRX. Fasa kedua laluan meliputi 24 stesen ditambah tambahan 4 stesen peruntukan.

Lihat Juga :   Cara Semakan BPR 2021: Login Semak Status LHDN

Berbeza dengan MRT Laluan Kajang yang menggunakan set kereta api Siemens Inspiro, Laluan Putrajaya baharu menggunakan set kereta api Hyundai-Rotem yang didatangkan dengan reka bentuk muka itik tersendiri berwarna merah. Laluan MRT baharu itu akan mempunyai sejumlah 49 set tren tanpa pemandu yang terdiri daripada empat kereta dengan kapasiti maksimum 1,204 penumpang setiap tren. Kereta api itu mempunyai kelajuan maksimum 100km/j dan ia akan beroperasi dengan kekerapan 3.5 minit pada waktu puncak.

MRT 3 Fasa 1 akan mula beroperasi pada 2028

Sekiranya anda terlepas, Laluan Bulatan MRT 3 yang sebelum ini ditangguhkan oleh Pakatan Harapan sebelum ini kini kembali di atas meja. Menteri Pengangkutan Dr Wee Ka Siong mengumumkan bahawa Laluan Circle dijangka siap sepenuhnya menjelang 2030 dan ia akan memulakan operasi separa pada 2028. Seperti namanya, laluan MRT 3 membentuk satu gelung, membolehkan penumpang melakukan perjalanan merentasi hujung yang berbeza Lembah Klang tanpa melalui pusat bandar. Anda boleh menyemak peta penuh di bawah dengan rangkaian transit sedia ada.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!