MSM Malaysia tandatangani perjanjian RM290 juta dengan Syarikat Coca-Cola untuk membekalkan gula bertapis selama dua tahun

MSM Malaysia menandatangani perjanjian RM290 juta dengan Syarikat Coca-Cola untuk membekalkan gula bertapis selama dua tahun

MSM Malaysia menandatangani perjanjian RM290 juta dengan Syarikat Coca-Cola untuk membekalkan gula bertapis selama dua tahun

KUALA LUMPUR (7 Jan): MSM Malaysia Holdings Bhd memperoleh kontrak bernilai RM290 juta untuk membekalkan gula bertapis kepada Syarikat Coca-Cola (Coca-Cola) untuk pengeluaran domestik dan antarabangsa.

Dalam satu kenyataan pada Jumaat (7 Jan), penapis gula itu berkata kontrak itu, yang dimenangi oleh anak syarikat milik penuhnya MSM Prai Bhd, akan melibatkan pembekalan ramuan itu kepada Coca-Cola Bottlers (Malaysia) Sdn Bhd.

“Kumpulan MSM mematuhi kawalan kualiti dan prosedur operasi standard yang ketat dan kilang penapisannya sentiasa diaudit untuk mengekalkan standard tertinggi keselamatan dan kualiti makanan.

“MSM mampu menghasilkan gula spesifikasi Coca-Cola, yang turut merangkumi Piawaian Pensijilan Halal JAKIM Halal Certification Standards of Malaysia, MS1500:2009, Food Safety System Certification (FSSC 22000 — Manufacturing), Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) Certifications and Good Manufacturing Practices, antara lain yang berkaitan dengan industri,” kongsi kumpulan itu.

Sementara itu, kontrak itu juga digunakan untuk eksport yang bermula pada Disember 2021, di mana bekalan gula bertapis akan dihantar ke destinasi antarabangsa yang berbeza di mana Coca-Cola mempunyai kehadiran yang kukuh.

“Pencapaian ini merupakan rangsangan tambahan kepada Kumpulan MSM setelah mencapai pemulihan pada 2021 dan mempercepatkan pengembangan MSM ke pasaran yang lebih luas di seluruh rantau ini.

“Paling penting, memandangkan kami telah mengulangi komitmen peningkatan kami terhadap Environmental, Social and Governance (ESG) framework, MSM akan menyediakan bekalan gula mentah yang mampan untuk pasaran domestik Coca-Cola sebagai permulaan,” kata ketua pegawai eksekutif kumpulan MSM Syed Feizal Syed Mohammad.

Lihat Juga :   Pelancaran Lotus Eletre Malaysia - 3 varian kereta, harga bermula dari RM578,000

Saham dalam MSM Holdings menjelaskan satu sen atau 0.79% lebih tinggi kepada RM1.28 pada hari Jumaat, memberikannya permodalan pasaran sebanyak RM899.81 juta.

Sumber : TheEdgeMarkets

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!