Mulai Oktober, Batik Air akan mengendalikan laluan KUL-SAW Istanbul – Anwar

KUL-SAW Istanbul

KUALA LUMPUR: Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Batik Air telah dipilih sebagai pengendali penerbangan bagi laluan penerbangan Kuala Lumpur ke Istanbul Sabiha Gocken International Airport (KUL-SAW). Penerbangan dijadualkan bermula pada Oktober tahun ini.

Susulan pertemuan mayanya dengan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan malam tadi, Anwar mengulangi komitmen Malaysia Airports Holdings Bhd untuk melabur 200 juta pound British (1 paun British bersamaan RM5.78) di Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen (ISGIA). Anwar melakukan ini dalam catatan di laman Facebooknya pagi ini.

Dalam pertemuan maya itu, perdana menteri disertai Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Kadir.

Perdagangan keseluruhan Malaysia dengan Turkiye meningkat sebanyak 12.6% setiap tahun pada 2022 untuk mencapai AS$4.62 bilion (AS$1=RM4.56)

Turkiye mengimport minyak sawit dan produk pertanian berasaskan minyak sawit, menghasilkan jumlah lebihan dagangan sebanyak $3.33 bilion.

Erdogan membuat janji tegas, menurut Anwar, untuk menerima pelawaannya untuk melawat Malaysia tidak lama lagi bagi mengukuhkan lagi hubungan dua hala.

Kami juga memutuskan untuk mengadakan pertemuan bersemuka pada bulan berikutnya di New York, Amerika Syarikat, untuk Perhimpunan Agung PBB.

  • BERNAMA

About Author

Lihat Juga :   Ini ialah senarai 10 telefon Android terbaik, dikuasai oleh cipset SD 8 Gen 1

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!