Harga Nasi Ayam Singapura dijangka naik apabila Malaysia membuat sekatan export ayam

nasi ayam singapura

29 MEI — Minggu lalu, Malaysia menghentikan eksport ayam ayam mulai Jun ekoran dari kekurangan ayam dan kenaikan harga dalam negara, kerajaan Malaysia mengumumkan akan menghentikan eksport ayam.

Singapura ialah destinasi terbesar untuk eksport ayam Malaysia dan lebih 30 peratus daripada ayam yang digunakan di Singapura berasal dari Malaysia.

Kini timbul kebimbangan bahawa akan berlaku kekurangan ayam di Singapura akibat larangan tersebut.

Walaupun Singapura dapat memperoleh lebih banyak ayam dari negara lain, harga ayam hampir pasti akan meningkat dengan ketara kerana ayam mungkin akan diimport dari destinasi yang lebih jauh seperti Australia dan Brazil.

Kemungkinan harga bagi makanan berasakan ayam di singapura akan naik termasuklah nasi ayam. 

Ini adalah sebahagian daripada kesan akibat gangguan rantaian bekalan berkaitan Covid-19 dan perang di Ukraine.

Sekatan berkaitan Covid telah menyebabkan kos penghantaran meningkat dan penghantaran menjadi kurang konsisten.

Konflik di Ukraine sementara itu memberi kesan kepada eksport bijirin dari Ukraine dan Rusia, kedua-duanya pengeksport bijirin besar. Bijirin adalah bahagian penting dalam makanan haiwan jadi dengan bekalan bijirin semakin berkurangan, adalah lebih sukar bagi petani untuk menternak dan menggemukkan sebanyak ayam seperti yang mereka lakukan sebelum menyebabkan kekurangan bekalan di seluruh dunia.

Tindakan Malaysia terhadap kekurangan itu adalah dengan menyekat eksport. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti satu langkah yang logik, dalam jangka panjang ia berkemungkinan mendatangkan kemudaratan kepada Malaysia dan Singapura.

Mengeksport ayam ke Singapura memberikan pendapatan lumayan untuk penternak Malaysia dan membolehkan mereka menjual ayam dengan lebih murah di pasaran tempatan di mana kerajaan mengenakan harga siling.

Lihat Juga :   Bangunan Merdeka 118 Malaysia kedua tertinggi di dunia - 678.9 meter tinggi

Tanpa pasaran eksport mereka, ramai petani hanya akan menghentikan atau mengurangkan pengeluaran. Ini bermakna Malaysia mungkin tidak menerima ayam tambahan yang diharapkan kerajaan akibat larangan itu.

Dalam jangka panjang, pembekal Singapura mungkin enggan kembali kepada pembekal Malaysia walaupun selepas larangan itu — bermakna mungkin sukar bagi Malaysia untuk menawan semula pasaran eksport singapura.

Jadi, kita berharap masalah bekalan makanan ini akan dapat diselesaikan tidak lama lagi. Dan terutama perang ukraine & rusia juga dapat ditamatkan dengan lebih cepat bagi memastikan semua kitaran bekalan makanan ayam dan yang lain-lain dapat kembali kepada asal. 

Sumber : MalayMail

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!