NFT tong sampah dijual pada harga $252k

Sekeping gambar tong sampah dijual dengan harga yang tidak masuk akal $252,000. Selamat datang ke dunia liar NFT. Imej itu, yang dipanggil 64 Gallon Toter, menggambarkan tong plastik biasa yang besar dan ‘glitching’. NFT oleh artis Amerika Robness ini dijual dengan harga yang tidak masuk akal di OpenSea.

Jika anda membaca ini dan merasakan anda boleh menjual karya seni NFT yang gila untuk mendapat keuntungan yang banyak, ia tidak semudah yang anda sangka. Robness menghadapi beberapa halangan untuk menghasilkan seninya.

Artis berusia 38 tahun itu memberitahu AFP bagaimana pasaran NFT SuperRare pada mulanya ‘reject’ seni itu. Dia berkata: “Ini adalah seni kemarahan, saya marah tentang beberapa sebab. Saya telah meletakkan beberapa item tetapi direject. Mereka menyangka saya mengambil gambar Home Depot dan melanggar hak cipta.”

Akhirnya, pasaran NFT mengembalikan 64 Gallon Toter kerana dunia seni NFT telah bersetuju dengan visi Robness. Dan jualan ini berkembang yang dipanggil Trash Art.

Robness ialah artis NFT yang produktif mencipta imej grafik dan luar biasa (Kredit imej: Robness)
Robness ialah artis NFT yang produktif mencipta imej grafik dan luar biasa (Kredit imej: Robness)

 

Robness menempuh laluan yang serupa dengan ramai artis NFT yang lain. Apabila dia mula-mula memasuki mata wang kripto pada tahun 2014, artis itu tinggal di dalam keretanya di tepi pantai, melakukan kerja-kerja ganjil untuk bertahan. Dia memberitahu AFP dia menyukai “disruptive element” NFT.

Ini bukan kali pertama artis melampaui batas apa yang dianggap seni. Terkenal, apabila Marcel Duchamp menyerahkan urinal ke galeri pada tahun 1917, dunia seni berkata: “Ia bukan seni!”

Jika anda tersengih melihat idea gambar tong sampah dijual dengan harga yang begitu mahal, ingatlah tempat buang air kecil Duchamp – artis mempunyai sejarah melakukan perkara gila dan membuatkan kita semua memikirkan semula adakah ianya seni.

Lihat Juga :   Buat Duit Dengan URL Shortener Yang beri Bayaran Tertinggi

duchamp urinal : seni yang agak pelik, dan adakah ianya seni?

Sumber : creativebloq.com

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!