Nike ‘Shoes Satan’ penuh dengan kontroversi, mengandungi darah manusia

Devil Shoes

Syarikat Streetwear MSCHF baru-baru ini bekerjasama dengan rapper Lil Nas Z untuk membuat 666 pasang “Devil Shoes”, Nike Air Max 97s yang mengandungi setitik darah manusia sebenar, serta beberapa simbol syaitan.

Kasut yang bewarna hitam dan merah yang direka oleh MSCHF mempunyai loket pentagram perak yang dilekatkan pada tali, tulisan ‘LUKE 10:18’ (rujukan Alkitab bible) yang dicetak di sisi, serta jumlah kasut dalam koleksi (mis. 6 / 666), dan nama penciptanya., MSCHF dan Lil Nas Z, dijahit dengan warna merah di tumit.
Walau bagaimanapun, perincian yang paling kontroversial mengenai kasut edisi terhad adalah titisan darah manusia sebenar yang digunakan dalam pembuatan setiap 666 pasang.

“Devil Shoes” ini bernilai $ 1,018 dilancarkan pada hari Isnin 29 Mac 2021 dan 665 daripada 666 pasang habis ditempah dalam masa kurang dari satu minit. Pasangan terakhir dipertandingkan sebagai hadiah undian di laman web rasmi MSCHF, dengan pemenangnya diumumkan pada hari Khamis 1 April 2021. Namun, walaupun kejayaan komersial, itu bukan semua berita baik.

Tidak lama setelah peluncuran kasut luar biasa, Nike mengumumkan bahawa mereka membuat aduan tentang pelanggaran tanda dagang terhadap MSCHF berkaitan dengan Satan’s Shoes.

“Kami tidak mempunyai butiran lebih lanjut untuk dikongsikan kerana kes masihbelum selesai. Namun, kami dapat memberitahu anda bahawa kami tidak mempunyai hubungan dengan Lil Nas X atau MSCHF. Kasut Satan dihasilkan tanpa persetujuan atau kebenaran Nike, dan Nike sama sekali tidak berkaitan dengan projek ini, “kata Nike dalam satu kenyataan.

Nampaknya MSCHF membeli kasut Nike Air Max 97 secara dalam talian dan membuatnya khusus dengan menambahkan simbol syaitan. Mereka melakukan hal yang sama dengan “Jesus Shoes” yang mereka lancarkan beberapa tahun yang lalu, yang dilaporkan berisi air suci di telapak kaki

Lihat Juga :   Lelaki Malaysia mengagumkan internet dengan potret yang dilukis dengan tangan, kaki dan mulut serentak

Daniel Greenberg, ketua perdagangan MSCHF, memberitahu VICE dalam e-mel bahawa syarikat itu tidak dihubungi oleh Nike, tetapi mengesahkan bahawa “kami tahu dari media bahawa mereka tidak suka”, sambil menambah bahawa mereka mengharapkan tindakan balas.

Bercakap mengenai darah manusia yang didakwa digunakan dalam pembuatan kasut Satan, Greenberg mengatakan bahawa dia dan anggota pasukan MSCHF yang lain menderma darah untuk projek itu, tetapi enggan menjelaskan dengan tepat bagaimana ia digunakan. Dia menjelaskan bahawa “ada sedikit di [setiap kasut]” sehingga tidak menimbulkan banyak risiko kesihatan bagi siapa pun.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: