20 Online Job yang Anda Boleh Mulakan pada 2020

nak cari kerja online jobss

Kerja Online / Online Job

Cara orang memperoleh pendapatan sudah lama berubah. Dan perubahan itu semakin ketara sejak kebelakangan ini terutama selepas berlaku nya Pendemic Covid-19. Kami melihat semakin banyak individu mencari kerja online / online job . Untuk maklumat anda, 57 juta rakyat Amerika telah menjana pendapatan hampir $ 1 trilion dari online job. 

Tetapi mencari kerja dalam talian bermaksud anda perlu melayari laman demi laman. Oleh kerana peluang pekerjaan menjadi lebih kompetitif dan dan kemunculan laman web baru yang mengaku menawarkan senarai terbaik muncul, semakin sukar untuk mengenal pasti online job / pekerjaan dalam talian yang sah. Itulah sebabnya kami berusaha untuk menyelidik setiap peluang dengan teliti dan memberikan anda pekerjaan internet terbaik yang dapat menjana pendapatan yang baik.

Dalam atikel ini, kami berkongsi senarai pekerjaan online job / dalam talian teratas yang boleh anda mulakan pada tahun 2020. Untuk setiap pekerjaan yang kami sebutkan, kami akan memberikan anggaran kasar pendapatan per jam dan beberapa laman web di mana anda boleh memohon pekerjaan.

Kerja Online / Online Job Terbaik Untuk 2020

 

1. Social Media Manager

Sekiranya anda mempunyai pengalaman menjalankan kempen di platform media sosial, anda boleh mendaftar untuk membantu perniagaan mempromosikan produk mereka melalui Instagram, Facebook, Twitter, dan lain-lain. Syarikat juga mungkin memerlukan pertolongan untuk menguruskan komen, mengembangkan komuniti mereka, dan meningkatkan sosial- usaha menjual. Sekiranya anda dapat menonjolkan imej syarikat dengan kreativiti anda maka pekerjaan ini adalah sesuai untuk anda. Anfa boleh mula menerima pelanggan hari ini. Jika anda sudah ada track-record sendiri, anda lebih mudah untuk diterima oleh pelanggan. 

Pendapatan setiap jam: RM 60- RM 200

Cari pekerjaan di: IndeedUpworkPeoplePerHour

 

2. Online Tutor

Adakah anda pakar dalam matematik, fizik, atau bahasa asing atau lain-lain subjek? Sekiranya demikian, anda boleh memohon pekerjaan mengajar dalam talian yang memerlukan anda memberi tunjuk ajar kepada pelajar dari seluruh dunia. Sebilangan besar majikan dan portal pekerjaan memerlukan tutor untuk memiliki ijazah sarjana muda.

Hourly earnings: RM40 – RM100

Cari kerja di: Tutor.comVIPkidChegg Tutors

 

3. Personal Trainer

Sekiranya anda seorang peminat kecergasan dan mempunyai pengetahuan yang baik mengenai teknik senaman yang betul, maka pertimbangkan untuk memohon personal trainer dalam talian. Dengan bimbingan dalam talian, anda dapat melatih siapa saja, pada bila-bila masa saja, di mana sahaja, yang memberi anda peluang untuk mengambil lebih banyak pelanggan. Anda boleh memilih untuk melatih orang melalui Zoom / Skype dan sama ada dalam bentuk kumpulan atau perseorangan.

Pendapatan setiap jam: RM 80- RM 300

Cari pekerjaan di: FiverrGlassdoor

 

4. Virtual Assistant

Sekiranya anda pernah bertanya-tanya apakah ada pekerjaan dalam talian untuk seseorang yang mempunyai kemahiran asas, maka menjadi pembantu maya (VA) mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda. Anda boleh menjana sejumlah wang dengan menguruskan tugas pejabat yang mudah, seperti membuat panggilan dan menjawab e-mel. Perkara terbaik mengenai pekerjaan VA ialah anda dapat bekerja sesedikit atau sebanyak yang anda mahukan, yang menjadikannya sesuai untuk orang sibuk yang mungkin mempunyai masa yang terhad kerana mempunyai komitmen lain.

Pendapatan setiap jam: RM 60- RM 120

Cari pekerjaan di: Virtual Assistant JobsFreeUpOnlinejobs.ph

 

5. Online Recruiter

Perekrut dulu hanya bekerja di persekitaran pejabat, tetapi keadaan telah berubah, dan anda kini boleh bekerja sebagai perekrut dalam talian dari rumah. Tugas utama anda akan merangkumi pengosongan jawatan kosong dan mencari calon pekerja untuk syarikat. Beberapa syarikat mungkin juga meminta anda melakukan wawancara telefon awal sehingga anda dapat menyaring pemohon terlebih dahulu dan hanya menyenaraikan yang terbaik kepada pengurus yang berkenaan di firma tersebut.

Lihat Juga :   5 Halaman Untuk Anda Mulakan Pelaburan Crypto

Pendapatan setiap jam: RM 80 – RM160

Cari pekerjaan di: CareerBuilderRemote.coJooble

 

6. Email Marketer

Adakah anda mempunyai kemampuan khusus yang tidak dimiliki oleh orang lain? Bolehkah anda membuat baris subjek e-mel yang mampu menarik perhatian orang lain untuk membacanya? Sekiranya demikian, anda boleh menghubungi perniagaan dan menjana wang secara dalam talian dengan menguruskan kempen e-mel mereka. Sebaik sahaja anda menunjukkan kemahiran menarik pelanggan/pembaca/penerima email, majikan akan bergegas mendapatkan perkhidmatan anda dan memberi anda kontrak jangka panjang. Perkara utama sekiranya anda dapat membantu perniagaan menambah senarai e-mel pelanggan mereka.

Pendapatan setiap jam: RM 120- RM 200

Cari pekerjaan di: UpworkPeoplePerHourLinkedIn

 

7. Freelance Writer

Sekiranya anda seorang penulis yang baik dan mampunyai idea yang bernas, anda boleh mengajukan permohonan menulis blog, majalah, jurnal, dan juga surat khabar yang menerbitkan kandungannya dalam talian. Penulisan bebas (freelance writer) ini adalah salah satu pekerjaan dalam talian yang memberi hasil yang baik kerana terdapat keperluan besar bagi penulis, kerana semakin banyak syarikat bertujuan untuk menyediakan kandungan berkualiti kepada viewer mereka. Selain kemahiran menulis yang sangat baik, anda akan memerlukan minat khusus untuk bidang yang akan anda ingin tulis, seperti teknologi atau fesyen, misalnya.

Pendapatan setiap jam/artikel: RM 60- RM 400

Cari pekerjaan di: Problogger JobsFlexJobsBloggingPro

 

8. Proofreader

Adakah anda mempunyai kemampuan untuk tatabahasa, dapat mengesan kesalahan, dan dapat memperbaiki ayat yang tidak teratur dengan cepat? Peranan proffreader mungkin untuk anda. Sebagai proofreader, anda diharapkan dapat mencari kesalahan/kecacatan dalam kandungan artikel, termasuk buku, e-mel, catatan blog, dokumen perniagaan dan banyak lagi. Pada asasnya, anda akan bertindak sebagai mata kedua kepada penerbit dan membantu mereka membuat kandungan yang kelihatan lebih elegan dan profesional.

Pendapatan setiap jam: RM 50- RM 200

Cari pekerjaan di: UpworkMonsterFreelancer

 

9. Music Reviewer

Salah satu pekerjaan dalam talian yang paling menyeronokkan adalah dibayar untuk mendengar muzik. Terdapat syarikat yang mengupah orang untuk meninjau trek, menguji sampel muzik pendek, atau menilai album baru. Maklum balas anda membantu artis, record labels, dan jenama menyempurnakan muzik mereka sebelum dilancarkan ke khalayak ramai.

Pendapatan setiap jam: RM 20 – RM 60

Cari pekerjaan di: SliceThePieResearch.fm

 

10. Website Designer

Sekiranya anda mahir mereka dan design laman web, anda boleh bekerja untuk NGO, syarikat teknologi dan banyak lagi. Syarikat yang mengupah anda akan menguji kecekapan anda dalam Adobe Illustrator, UX, dan CSS, jadi pastikan anda sudah bersedia dengan kemahiran ini. Dengan hanya beberapa kemahiran dan kemampuan untuk membuat laman web yang menarik, anda dapat memperoleh pendapatan yang baik.

Pendapatan setiap jam: RM 120- RM 200

Cari pekerjaan di: 99designerUpworkIndeed

 

11. Customer Service Rep (wakil perkhidmatan pelanggan)

Pada masa kini, banyak syarikat mengupah wakil perkhidmatan pelanggan untuk menangani pertanyaan semasa pelanggan. Latihan disediakan, dan anda akan dapat memilih jadual yang ditetapkan dari pelbagai shift dalam jangka waktu 24 jam. Sekiranya anda mempunyai kemahiran interpersonal yang hebat dan suka menolong orang lain, pertimbangkan untuk mencari pekerjaan dalam perkhidmatan pelanggan dalam talian. Ingatlah bahawa anda memerlukan ruang yang tenang untuk bekerja.

Lihat Juga :   5 Laman Web Untuk Mencari Remote Job dengan Cepat pada tahun 2019

Pendapatan setiap jam: RM 30- RM 80

Cari pekerjaan di: VIPDesk ConnectGlassdoorWe Work Remotely

 

12. Instagram Influencer

Sekiranya anda berminat dengan mencari duit lebih dengan social media. Anda patut mencuba menjadi instagram influencer. Ini adalah salah satu pekerjaan dalam talian terbaik untuk sesiapa sahaja tanpa mengira usia kerana anda boleh melakukannya secara sambilan dari keselesaan rumah anda. Hari ini, hampir setiap perniagaan berusaha untuk bekerjasama dengan influencer yang dapat mengembangkan dan meningkat hits Instagram mereka. Sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk membuat Cerita Instagram yang hebat, mengetahui hashtag apa yang harus digunakan, dan dapat membuat caption yang luar biasa, design yang cantik, maka anda akan berjaya sebagai instagram influencer.

Pendapatan setiap jam: RM 30- RM 160

Cari pekerjaan di: SimplyHiredLinkedIn

 

13. Transcriptionist (Ahli transkripsi)

Salah satu pekerjaan dalam talian yang paling mudah adalah transkripsi. Ahli transkripsi harus mendengar rakaman audio dan menghasilkannya semula dalam bentuk teks. Pekerjaan ini juga memerlukan anda untuk memperhatikan detail dan sangat cepat dalam menaip. Walaupun bukan jenis pekerjaan yang paling popular, transkripsi boleh menjadi menjana aliran pendapatan yang baik terutama kepada mereka yang mampu menaip dengan cepat.

Pendapatan setiap jam: RM 60 – RM 120

Cari pekerjaan di: Transcribe Merev.comScribie

 

14. SEO Expert 

Banyak syarikat di luar sana mencari individu yang dapat membantu meningkatkan ranking carian mereka pada search engine. Untuk bekerja sebagai pakar SEO, anda mesti pandai membina backlink dan mengoptimumkan kandungan laman web yang ada. Untuk menjadi SEO expert kami mencadangankan anda mempunyai pengalaman terlebih dahulu sebelum ada service kepada pelanggan anda. Kerana hasil SEO akan memerlukan sedikit masa, usaha dan strategik.

Pendapatan setiap jam: RM 60 – RM 200

Cari pekerjaan di: Job In SEOPeoplePerHourFiverr

 

15. Facebook Ads Specialist 

Menjalankan iklan Facebook adalah cara yang berkesan untuk meningkatkan penjualan, tetapi kebanyakan perniagaan tidak mempunyai kepakaran atau masa untuk setting dan membuat kempen mereka sendiri. Anda mereka juga mungkin tidak berapa mahir menggunaakn Facebook ads. Itulah sebabnya pakar iklan Facebook mendapat permintaan tinggi. Selagi anda tahu cara mengatur kreatif iklan yang menarik dan menyesuaikan kempen dengan segmen khalayak tertentu, anda akan dapat memperoleh pelbagai pekerjaan dalam talian.

Pendapatan setiap jam/job: RM 120- RM 400

Cari pekerjaan di: IndeedSimplyHiredHubstaff Talent

 

16. Chat Agent

Sekiranya anda bersedia membantu orang yang menghadapi masalah pelanggan tetapi tidak merasa selesa bercakap di telefon, anda boleh bekerja dalam talian sebagai chat agent/ejen sembang. Ejen sembang menawarkan sokongan pelanggan melalui sembang berdasarkan teks dan diharapkan dapat mengambil banyak pertanyaan sekaligus. Ini boleh menjadi pekerjaan yang ideal untuk anda jika anda tidak mempunyai ruang kerja peribadi atau sebahagian besar hari anda dihabiskan di hadapan PC.

Lihat Juga :   NFT meme Coffin Dance dijual pada harga RM4.5 juta

Pendapatan setiap jam: RM 50- RM 80

Cari pekerjaan di: JoobleIndeedCrowdChat

 

17. Graphic Designer

Walaupun anda tiada pengalaman / ilmu mengenai graphic designer. Anda masih boleh mencari pekerjaan berkaitan dengan graphic designer kerana terdapat banyak tools yang berada di internet dan pasaran yang dapat membantu anda membuat design yang cantik dan menarik. Tetapi jika anda ada kelebihan dalam software seperti Adobe Photoshop, Illustrator dan lain-lain, ianya mungkin adalah nilai tambah kepada anda.

Pendapatan setiap jam: RM 100- RM 400

Cari pekerjaan di: DribbbleUpwork

 

18. Voiceover Artist

Sekiranya anda mempunyai aksen yang baik secara semula jadi bersama dengan suara yang menarik, anda mungkin dapat bekerja sebagai seniman suara/voiceover artist. Pekerjaan dalam talian untuk artis voiceover berkaitan dengan filem, kartun, podcast, aplikasi, rakaman audio di pengangkutan awam, dan voiceover filem berbahasa asing, dan banyak lagi. Pastikan anda mempunyai komputer yang layak dengan sambungan internet yang pantas, perisian audio seperti Audacity, dan fon kepala berkualiti studio sebelum anda menghantar sebarang aplikasi kepada bakal majikan.

Pendapatan setiap jam: RM 80 – RM 240

Cari pekerjaan di: PeoplePerHourVoices.comUpwork

 

19. Website Tester

Banyak syarikat ingin mengetahui betapa mudahnya laman web mereka digunakan dan mengupah syarikat ujian untuk mendapatkan pendapat daripada orang sebenar. Sebagai penguji laman web, anda perlu menjawab sekumpulan soalan semasa melayari laman web. Anda juga akan menyampaikan pendapat anda mengenai pengalaman pengguna melalui rakaman video. Video mesti berdurasi 20-25 minit. Dan jika anda mempunyai pengetahuan yang baik tentang bagaimana laman web berfungsi, itu boleh sangat membantu.

Pendapatan setiap jam: RM 60 – RM 100

Cari pekerjaan di: UserTestingFerpectionTryMyUI

 

20. Online Moderator

Pekerjaan ini memerlukan anda untuk mengatur interaksi dalam talian dalam forum dalam talian, kumpulan media sosial dan banyak lagi. Tugas anda akan melibatkan menjawab komen negatif, mengkategorikan pertanyaan, dan menyelesaikan perselisihan. Dengan meningkatnya komuniti digital dan ruang sembang, permintaan untuk moderator dalam talian dijangka tetap tinggi pada masa yang akan datang.

Pendapatan setiap jam: RM 60 – RM 160

Cari pekerjaan di: GlassdoorCloudworkersUpwork 

 

Kesimpulannya

Permintaan untuk pekerjaan dalam talian tidak akan berkurangan dalam waktu dekat. Dan di era di mana pendapatan terus menurun dan dasar kerja tradisional berubah dari hari ke hari, peluang untuk mendapatkan pekerjaan dari internet adalah sangat luas. Sama ada tujuan anda adalah hanya untuk samil-sambilan atau extra income atau menjana pendapatan sepenuh masa (full time) semasa bekerja dari rumah.

Pekerjaan dalam talian dapat memberikan fleksibiliti yang tidak akan pernah diperolehi oleh kebanyakan pekerja tradisional.

 

Manakah antara pekerjaan dalam talian berikut yang paling menarik bagi anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.

 

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!