Operasi LRT Ampang/Sri Petaling Akhirnya kembali Seperti Biasa Pada 29 Februari

Ampang-Sri Petaling LRT line closed

Rapid KL telah mengumumkan bahawa baikpulih untuk stesen tertentu di laluan LRT Ampang/Sri Petaling akhirnya akan selesai pada penghujung Februari 2024. Menurut mereka, laluan dari Masjid Jamek ke Bandaraya akan beroperasi semula seperti biasa pada 29 Februari, dengan andaian pembaikan lulus ujiannya dan mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa.

Untuk mengimbau kembali punca operasi diberhentikan, laluan LRT Ampang dan Sri Petaling mengalami kerosakan struktur di landasan berhampiran stesen Bandaraya. Ini menyebabkan perkhidmatan untuk tiga stesen — iaitu Bandaraya, Masjid Jamek, dan Plaza Rakyat — telah diubah untuk keselamatan penumpang.

Ini mengakibatkan penumpang yang ingin menuju ke Sentul Timur perlu turun di Stesen Hang Tuah dan beralih ke shuttle train dengan kekerapan yang lebih rendah untuk melakukan perjalanan antara stesen yang terjejas ini. Sudah tentu ini melambatkan perjalanan bagi penumpang tersebut.

Pada Februari 2023, menteri pengangkutan Anthony Loke mendedahkan bahawa pembaikan menyeluruh trek dan struktur sekitarnya akan mengambil masa lapan bulan untuk disiapkan. Bagaimanapun, yang mengecewakan ramai penumpang Lembah Klang, pengendali Rapid Rail mengumumkan pada September bahawa terdapat penangguhan penyiapan pembaikan dilanjutkan kepada Februari 2024 kerana mereka mengesan kerosakan lain dalam struktur jejambat berdekatan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!