OPPO Potret ialah ciri utama OPPO pada tahun 2022

Potret ialah ciri utama OPPO pada tahun 2022

Pada 2016, OPPO memperkenalkan  jargon Selfie Expert. Pada masa itu, jargon itu meletakkan OPPO berada di barisan hadapan, terutamanya mengenai keupayaan swafoto pada telefon bimbit mereka. Strategi baharu itu membuatkan OPPO mula meninggalkan jargon ini pada 2019 untuk meletakkan bahawa setiap peranti mudah alih mempunyai kelebihan bukan sahaja pada kamera hadapan, tetapi juga pada kamera belakang. Kini, melalui siri peranti Reno, OPPO berusaha untuk mengaitkan kehebatan mereka dengan ciri potret.

“Selepas jargon ‘Selfie Expert’ yang menjadi identiti jenama paling berkuasa pada 2016 hingga 2019, OPPO memfokuskan kepada kualiti keseluruhan peralatan kameranya. Melalui barisan siri Reno, OPPO berusaha untuk mempersembahkan ciri unggul yang dibangunkan secara berterusan berdasarkan artificial inteligent, terutamanya dalam sektor potret. Lebih baik kehebatan potret pada telefon bimbit, lebih ramai pengguna akan menyukainya.

OPPO menjelaskan bahawa keupayaan potret peranti mudah alih semakin meningkat hasil gabungan 3 elemen penting: pemproses grafik, sensor kamera dan pembangunan kecerdasan buatan melalui perisian.

Dikenali sebagai Unit Pemprosesan Neural (NPU), pemproses akan menyediakan keupayaan untuk memproses imej dengan kecerdasan buatan supaya dapat memaparkan hasil yang lebih baik. OPPO telah berjaya membangunkan pemproses ini secara bebas yang turut dilancarkan pada penghujung tahun lalu di bawah nama MariSilicon X.

Sementara itu, penggunaan penderia kamera terbaik yang terdapat di pasaran akan membantu menghasilkan foto potret berkualiti tinggi. Seperti pada peranti OPPO akan datang dilengkapi dengan sensor Sony IMX 709, yang merupakan hasil kerjasama pembangunan bersama antara OPPO dan Sony.

Selain itu, tidak kurang pentingnya kewujudan perisian yang terus dibangunkan untuk mendapatkan sistem kecerdasan buatan. Sistem ini boleh membaca setiap situasi semasa merakam foto potret dan menghasilkan foto terbaik seperti yang tersedia dan disepadukan dalam sistem pengendalian ColorOS 12.

Lihat Juga :   Macam Mana untuk mengaktifkan dua WhatsApp pada OPPO A16k

Kini, OPPO bukan sahaja cuba membawa pembangunan ciri dan teknologi terkini pada perantinya, tetapi juga perkakasan terkini dan terbaik dalam kelasnya seperti Sony IMX 709 kepada peranti yang akan dilancarkan pada 2022. OPPO dan Sony telah membangunkan sensor ini selama 3 tahun, melibatkan 300 jurutera terlibat, 87 paten telah dijana dan nilai pelaburan melebihi USD1.5 juta.

Sensor yang dibangunkan bersama itu didakwa mempunyai kelebihan 60% peningkatan kepekaan cahaya dan pengurangan noise sebanyak 35% jika dibandingkan dengan sensor yang terdapat pada peranti OPPO Reno6. IMX 709 ialah sensor yang mempunyai kepekaan tinggi kepada persekitaran cahaya malap. Sudah tentu, sebagai penderia kelas premium, OPPO turut meletakkan penderia RGBW baharu supaya ia dapat menghasilkan foto potret yang lebih jelas dan semula jadi.

OPPO akan melancarkan peranti terbaharunya tidak lama lagi yang akan membawakan kelebihan sensor ini pada suku pertama atau kedua 2022. Selain menyediakan peranti dengan teknologi rangkaian 5G, potret merupakan ciri unggul yang akan digunakan pada peranti OPPO tahun ini, bukan sahaja untuk kamera hadapan, tetapi juga pada kamera belakang.

Jadi kepada mereka yang berminat dengan ciri potret ini, anda boleh mencubanya tidak lama lagi. 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!