PADU: Inilah perkara yang anda perlu tahu tentang Hab Pangkalan Data Pusat baharu & proses pendaftaran PADU

cara permohonan padu-2024

Selepas diusik sejak beberapa bulan lalu, Pangkalan Data Utama (PADU) kini dibuka secara rasmi kepada umum. Dibangunkan dalam masa tujuh bulan sahaja melalui kerjasama antara Kementerian Ekonomi, Jabatan Perangkaan (DOSM), dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia, Hab Pangkalan Data Pusat yang baharu akan digunakan oleh kerajaan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai pendapatan isi rumah negara.

Kerajaan mendakwa PADU akan membenarkannya mengagihkan subsidi dengan lebih berkesan dan akhirnya membantu ia membuat keputusan yang lebih termaklum dalam membuat dasar. Data untuk pangkalan data berpusat dikatakan diperoleh daripada lebih 400 agensi kerajaan serta organisasi lain yang berkaitan walaupun pengumpulan data PADU tidak akan melibatkan sistem maklumat bank.

Siapa yang layak mendaftar PADU? Bilakah tarikh akhir untuk mengemas kini data saya?

PADU kini dibuka kepada warganegara dan pemastautin tetap Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas. Anda mempunyai masa sehingga 31 Mac 2024 untuk menyemak, mengesahkan dan mengemas kini semua maklumat yang terkandung dalam pangkalan data.

Adakah wajib mendaftar? Adakah saya akan kehilangan subsidi jika saya mengabaikan PADU?

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli sebelum ini berkata tidak wajib orang ramai mendaftar dan mengemaskini maklumat mereka mengenai PADU. Lagipun, kerajaan sudah mempunyai maklumat anda daripada pelbagai agensi.

Jadi, maklumat sedia ada akan kekal seperti sedia ada jika anda memilih untuk mengabaikan PADU. Walau bagaimanapun, ia mungkin sudah lapuk dan ini boleh menjejaskan kelayakan anda untuk mendapatkan bantuan atau subsidi daripada kerajaan pada masa hadapan.

Antara program subsidi akan datang yang dijangka menggunakan PADU ialah subsidi petrol RON95. Pada November lalu, Rafizi berkata pelaksanaan menyeluruh sedia ada untuk subsidi RON95 akan digantikan dengan program subsidi bersasar pada separuh kedua 2024.

Lihat Juga :   Mozilla Keluarkan Offline Translation Plugin Untuk Web Browser Firefox

Bagaimana untuk mendaftar akaun PADU? Berapa lama proses yang diambil?

Untuk membuat akaun PADU, satu-satunya maklumat yang diperlukan oleh sistem ialah nama penuh anda, nombor MyKad dan poskod. Sila ambil perhatian bahawa semua butiran ini mesti sepadan dengan apa yang dinyatakan pada masa ini pada MyKad anda.

Anda juga perlu memberikan nombor telefon mudah alih anda untuk menerima Kata Laluan Satu Kali (OTP). Selepas OTP anda disahkan, anda kemudiannya akan diminta untuk membuat kata laluan untuk akaun PADU.

Setelah itu selesai, bahagian kedua pendaftaran akan bermula iaitu pengesahan Kenali Pelanggan Anda Elektronik (eKYC). Bahagian proses ini berlaku sepenuhnya melalui pelayar web dan melibatkan merakam gambar bahagian hadapan dan belakang MyKad anda serta swafoto.

Untuk memulakan proses pengesahan e-KYC, imbas kod QR selepas anda menyediakan kata laluan untuk akaun PADU anda dan kemudian ikut arahan pada skrin. Walaupun skrin penamat menyatakan bahawa proses eKYC mungkin mengambil masa 3 hari, kami mengambil masa kurang daripada 10 minit untuk menyelesaikan kedua-dua penciptaan akaun dan pengesahan eKYC.

Saya tidak mempunyai telefon pintar atau komputer untuk mendaftar PADU. Bolehkah saya melakukannya secara manual?

Ya, anda boleh mendaftar untuk akaun PADU secara manual. Walau bagaimanapun, kaedah khusus ini dikhaskan hanya untuk kawasan luar bandar yang tidak mempunyai sambungan Internet kerana kerajaan akan mengerahkan pasukan jangkauan untuk meliputi lokasi tersebut.

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendaftar untuk akaun PADU dan mengemas kini butiran anda pada pangkalan data dengan melawati pejabat negeri DOSM dan Pusat Ekonomi Digital (PEDi) yang terdekat. Kerajaan juga merancang untuk membuka kaunter PADU di pejabat daerah, agensi kerajaan persekutuan dan negeri, dan Pusat Internet Desa.

Lihat Juga :   Indonesia menangguhkan operasi sementara tiga pesawat Boeing 737 MAX 9 yang dikendalikan oleh Lion Air

Terdapat sejumlah 8 bahagian utama dalam PADU yang merangkumi:

Maklumat asas peribadi
Alamat dan jenis rumah
Pendidikan
Maklumat peribadi ahli isi rumah
Kerja semasa
Pendapatan selama 12 bulan yang lalu
Komitmen kewangan bulanan
Bantuan kerajaan sejak 12 bulan lalu
Semasa pembentangan sebelum pelancaran awal hari ini, Ketua Perangkawan Malaysia, Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, ia mengambil masa purata 25 minit untuk mengisi semua medan data yang disenaraikan dalam PADU. Ini berdasarkan profil pengguna yang merupakan ketua keluarga dengan dua anak.

Adakah terdapat apa-apa dalam sistem PADU yang perlu saya ketahui?


Melalui pengalaman ringkas kami dengan sistem PADU awal hari ini, pastinya terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui apabila anda log masuk ke sistem. Untuk satu, antara muka PADU pada masa ini hanya tersedia dalam Bahasa Malaysia yang tidak mengejutkan kerana ia hanya ditujukan untuk rakyat Malaysia.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, PADU sepatutnya menarik data daripada lebih 400 agensi kerajaan. Jadi, kami menjangkakan bahawa kebanyakan medan sudah diisi apabila kami log masuk ke sistem.

Walau bagaimanapun, kami terkejut apabila melihat kebanyakan medan data kosong. Jadi, sebaliknya

dengan hanya mengesahkan dan mengemas kini butiran di dalam pangkalan data, anda akan menghabiskan lebih banyak masa mengisi maklumat baharu ke dalamnya.

Dalam erti kata lain, PADU dalam keadaan semasa lebih terasa seperti latihan kemasukan data.

Satu lagi perkara menarik yang kami perhatikan tentang PADU ialah gelagat ikon ibu jari hijau pada skrin Profil utama. Pada bahagian tertentu seperti komitmen kewangan dan bantuan kerajaan, ikon akan bertukar kepada hijau walaupun anda hanya membukanya dan tidak memasukkan sebarang data sebelum pergi ke bahagian lain tapak web.

Lihat Juga :   Tik Tok bantu lariskan jualan ‘chicken chop’ Firdaus

Ini akan membuka kemungkinan terlupa untuk mengemas kini butiran anda dalam bahagian ini kerana ikon hijau boleh memberi anda tanggapan palsu bahawa anda telah menyelesaikannya. Oleh itu, sila pastikan anda meneliti semua bahagian dalam PADU sebelum memuktamadkan penyerahan anda untuk memastikan anda telah merangkumi semua medan data yang berkaitan dengan anda.

Tidak lupa, pastikan anda menekan butang Simpan untuk menyimpan input anda setiap kali anda mengemas kini butiran anda di dalam sistem PADU.

Tiada pengeditan dibenarkan setelah anda menyerahkan kemas kini anda

Sebelum kita selesaikan perkara ini, mari kita nyatakan keanehan terbesar sistem PADU yang berkaitan dengan proses penyerahan: anda hanya boleh menyerahkan butiran PADU anda SEKALI sahaja.

Seperti yang dinyatakan dalam bahagian pengesahan akhir tapak web, anda tidak akan dapat mengedit butiran anda setelah anda mengesahkan penyerahan anda. Jika anda ingin membuat perubahan pada data anda pada PADU, anda perlu menunggu tetingkap kemas kini seterusnya.

Buat masa ini, laman web itu tidak menyatakan bila tetingkap kemas kini seterusnya akan berlaku tetapi jika kita perlu membuat tekaan, ia tidak akan berlaku dalam masa terdekat. Jadi, pastikan semua butiran anda tersusun rapi sebelum menekan butang Hantar Perakuan itu.

Sumber : soyacincau.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!