Macam Mana Nak Jimatkan Bateri iPhone Anda

cara nak jimat bateri iphone

Jika kita bertanya kepada semua pengguna iPhone, hampir semua bersetuju bahawa, bateri iPhone perlu bertahan lebih lama. Mungkin sedikit masa lagi teknologi bateri akan terus bertambah baik dan bateri iphone akan mungkin mampu bertahan untuk beberapa hari.

Tetapi sebelum itu, ada beberapa petua pintar atau tetapan dalam iOS yang kita boleh guna untuk memanjangkan jangka hayat bateri iphone anda untuk bertahan lebih lama. Ikuti panduan di bawah untuk cara terbaik untuk menjimatkan bateri pada iPhone terutama jika anda meninggalkan pengecas di rumah.

Battery-Hogging Apps

Untuk menjimatkan hayat bateri iPhone, anda harus mengetahui aplikasi mana yang banyak menggunakan sumber bateri anda. Pergi ke “Setting -> Battery” dan lihat senarai aplikasi berdasarkan penggunaan bateri. 

Terdapat kemungkinan besar senarai ini penuh dengan aplikasi yang mengejutkan anda, seperti Facebook sebagai contoh. Memadam aplikasi Facebook dan mengakses versi Web Facebook melalui Safari dapat membantu memanjangkan jangka hayat bateri dengan ketara. Senarai ini juga akan membantu anda melihat betapa kerap anda menggunakan aplikasi atau permainan lain yang cepat menghabiskan bateri. Apabila anda mengetahui suspek utama, mengurangkan penggunaannya atau mencari alternatif dapat meningkatkan jangka hayat bateri.

Disable Background App Refresh

Salah satu ciri terbaik dan terburuk iPhone adalah Background App Refresh. Pada dasarnya, ciri ini membolehkan aplikasi dikemas kini di belakang  (background) jadi ianya tidak menganggu anda. Apabila anda seterusnya membuka aplikasi tersebut, semuanya sudah diupdate dengan version terkini. Ia sangat berguna untuk aplikasi kritikal seperti aplikasi E-mel atau Peta (Google atau Apple) tetapi sebenarnya ianya tidak diperlukan untuk kebanyakan aplikasi lain.

Anda tidak perlu Disable secara menyeluruh untuk setiap aplikasi, tetapi semakin banyak yang anda disable, semakin banyak jangka hayat bateri yang anda dapat. Untuk memeriksa aplikasi mana yang mempunyai ciri ini diaktifkan:

Lihat Juga :   Honor Magic4 Ultimate dilancarkan dengan kamera 50 MP

1. Buka aplikasi Setting.

2. Navigasi ke “General -> Background App Refresh”.

3. Tinjau senarai aplikasi dan disable ciri untuk aplikasi yang tidak kerap anda gunakan atau perlukan.

 

Wi-Fi Dan Cellular Connectivity

Wi-Fi jelas merupakan pilihan yang lebih baik untuk menjimatkan hayat bateri. Rangkaian mudah alih memerlukan lebih banyak kuasa daripada Wi-Fi, yang menyebabkan kehabisan bateri lebih cepat.

Pergi ke “Settings -> Cellular” untuk melihat senarai aplikasi yang menggunakan data selular. Anda dapat mengetahui aplikasi mana yang memonopoli data selular. Suspek utama termasuk YouTube, Netflix, Facebook, dll. Sekiranya terdapat aplikasi yang anda rasa tidak perlu menggunakan data selular, matikannya dan jimatkan bateri. Jadi aplikasi itu tidak akan running jika tiada wifi. 

 

Low Power Mode

Lower power mode meletakkan telefon ke mod yang meyimpan power dengan mematikan atau menghadkan beberapa fungsi.

Untuk mengaktifkan ciri ini, buka “Setting -> Battry” dan aktifkan “Lower Power Mode.” Setelah aktif, iPhone akan:

  • Disable pengambilan e-mel (email fetching) untuk default apps
  • Hentikan “Hey Siri” daripada berfungsi
  • Hentikan Background App Refresh sepenuhnya
  • Pause muat turun automatik
  • Kurangkan beberapa visual effect
  • Kunci skrin secara automatik pada 30 saat
  • Disable auto sync Foto iCloud.

Apabila ciri ini dihidupkan, bateri di bar status berubah menjadi kuning. Setelah iPhone anda dicas hingga 80% atau lebih tinggi, Lower Power Mode secara automatik akan di disable.

Lihat Juga :   Xiaomi Mi 11 Ultra Sudah Tiba

 

Guna Dark Mode

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa mod gelap (dark mode) mempunyai kesan yang lebih rendah pada jangka hayat bateri dan lebih baik untuk mata. Mod gelap tersedia untuk iPhone X, iPhone XS dan XS Max serta iPhone 11 Pro dan Pro Max. Hidupkan mod gelap (dark mode) dengan menuju ke “Settting -> Display & Brightness” dan ubah display dari Light ke Dark.

Limit Notifications

Mengurangkan jumlah notifikasi/notifications adalah salah satu cara untuk menjimatkan sedikit penggunaan bateri iphone. Setiap kali notifikasi tiba, telefon harus menyala dan membuat sambungan ke Wi-Fi atau menara selular. Sedikit sebanyak bateri akan digunakan. 

Untuk mengurangkan bilangan pemberitahuan:

1. Buka aplikasi Setting dan klik notifications.

2. Lakukan pada setiap aplikasi secara berasingan (ya, ini mungkin banyak aplikasi).

3. Semakin banyak anda disable, semakin banyak jangka hayat bateri yang anda dapat jimatkan dan digunakan untuk aplikasi yang lebih penting.

 

Reduce Device Brightness

Menambah kecerahan pada iPhone anda memberi kesan negatif pada bateri anda. Semakin tinggi kecerahan, semakin banyak bateri yang digunakannya.

Kecerahan skrin dapat dikendalikan melalui Pusat Kawalan atau melalui “Setting -> Display & Brightness.” Anda boleh mengaktifkan kecerahan automatik untuk membantu mengurus kecerahan skrin, tetapi jika anda ingin memanjangkan hayat bateri, berhati-hatilah untuk menggunakan kecerahan penuh terutama jika anda berada di luar rumah dalam jangka masa yang lama. Jadi gunakan kecerahan automatik. 

Turn Off Location Services

Lokasi dan penjejakan GPS sangat berguna kepada sesetengah aplikasi, terutama aplikasi peta, tetapi jika kita sering menggunakannya ianya banyak memberi kesan kepada bateri. Dan GPS ini juga adalah lebih baik jika hanya aktif jika kita menggunakan aplikasi tersebut. dan jika kita tidak menggunakan aplikasi tertentu, maka GPS / location tidak di aktifkan. 

Lihat Juga :   Redmi Note 11T vs Redmi Note 10T: Perbandingan Spesifikasi

Untuk menuju ke fungsi lokasi ini:

1. Buka aplikasi Setting.

2. Scrool down sehingga anda melihat pilihan Privacy.

3. Klik pada  “Location Services.”

Sekarang anda berpeluang untuk melihat senarai aplikasi dengan aplikasi dan melihat apa yang menggunakan maklumat lokasi anda. Cuaca, e-mel, dan aplikasi kedai runcit mungkin ingin mengetahui maklumat anda untuk melayani anda dengan lebih baik. Aplikasi lain mungkin tidak memerlukan akses seperti itu, oleh itu disable kannya akan membolehkan anda mengekalkan hayat bateri. 

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk menjimatkan hayat bateri pada iPhone. Ciri -ciri yang kecil dan kurang bermanafaat seperti Siri atau dynamic wallpapers juga boleh menghabiskan sejumlah kecil hayat bateri setiap hari, jadi anda mungkin juga boleh disable.

Anda boleh layari halaman Apple Guide untuk iphone, jika terdapat beberapa ciri setting yang anda tidak faham.  

 

Baca JugaLihat semua wajah Apple Watch baru 2020 dalam satu video

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!