Parlimen EU Berusaha Untuk Memaksa Apple Mengguna pakai Port USB-C Pada iPhone

Parlimen Kesatuan Eropah (EU) baru-baru ini bergerak selangkah lebih dekat untuk memaksa Apple memasangkan iPhone, iPad dan AirPodnya di Eropah dengan port USB-C. Cadangan itu, juga dikenali sebagai arahan, disokong untuk dimasukkan ke dalam perundangan minggu ini melalui sokongan padu daripada negara anggota, dengan undian 43 menyokong dan dua menentang.

Bagi yang belum tahu, arahan baharu itu akan memaksa semua pengeluar elektronik pengguna – termasuk Apple – yang menjual peranti elektronik mesti memastikan setiap peranti baharu dalam kategori itu dipasang dengan port USB-C. Item sedemikian termasuk tetapi tidak terhad kepada telefon, tablet, komputer riba, konsol permainan mudah alih, pembesar suara mudah alih dan fon kepala.

Pengecualian terhadap arahan ini adalah jika alatan tersebut adalah terlalu kecil untuk dipasang dengan USB-C, seperti jam tangan pintar dan penjejak kecergasan. Sementara itu, Jawatankuasa Pasaran Dalaman dan Perlindungan Pengguna EU masih mengatakan bahawa arahan itu tidak menyasarkan Apple secara khusus, tetapi bertujuan untuk mengurangkan sisa elektronik dan menangani kemampanan produk.

Keputusan itu tidak syak lagi akan menjadi kegusaran kepada Apple; sejak 2012, semua peranti yang dilancarkan oleh syarikat dari Cupertino telah menggunakan penyambung Lightning proprietarinya sendiri, menggantikan penyambung 30-pin asal. Bagi Apple, pendiriannya mengenai perkara itu – dari 2018, sekurang-kurangnya – ialah pilihan EU untuk memaksa pengeluar menggunakan port pengecasan biasa akan menyekat inovasi dan, sebenarnya, mempunyai kesan buruk terhadap sisa dengan mencipta lebih banyak daripada itu daripada mengurangkannya.

Apple, bagi model iPad Pro sejak 2018 sudah menggunakan port USB-C dan bukannya port Lightning.

(Sumber: MacRumors)

Lihat Juga :   Tukar Galaxy Note lama anda dengan model siri Galaxy S23 baharu dengan rebat sehingga RM1000

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!