Pavilion KL kini mempunyai Tesla Superchargers, dengan kos pengecasan bermula pada RM1.25/kWj.

Rakyat Malaysia akan dapat membeli kenderaan elektrik (EV) Tesla Model Y mereka mulai tahun 2024. Malaysian Electric Vehicle Owners Club membuat naik post di Facebook bahawa Pengecas Super Tesla baru sahaja dilancarkan dan kini sedia.

Poster Facebook asal termasuk tangkapan skrin yang menunjukkan harga Supercharger, iaitu RM1.25/kWj. Ahli kumpulan bersetuju bahawa harganya agak berpatutan jika dibandingkan dengan stesen pengecas EV lain. Walau bagaimanapun, idle fee akan dikenakan kepada anda RM4 seminit jika anda meninggalkan EV anda di sana terlalu lama.

Selain itu, perlu dinyatakan bahawa Tesla Supercharger pada masa ini hanya serasi dengan Tesla EV, jadi malang jika anda memandu kenderaan dari pengeluar lain. Tetapi ini hanyalah langkah jangka pendek; sebaik sahaja 30% stesen Supercharger Tesla di China telah siap dan beroperasi sepenuhnya, ia dilaporkan akan dapat diakses oleh jenama EV lain.

Tesla.com sebelum ini telah menyenaraikan 10 tapak Supercharger di seluruh Malaysia, tetapi sumber mendakwa bahawa jumlah itu telah dinaikkan kepada 12. Pulau Pinang, Perak, Johor Bahru, serta beberapa di Selangor dan Kuala Lumpur, adalah destinasi yang berpotensi.

About Author

Lihat Juga :   Kerajaan kaji bawa masuk EV bawah RM100,000

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *