Pekerja Apple Mengancam untuk Meninggalkan Pejabat Sekiranya Work From Home/Remote Dilarang

Ilustrasi Apple (AP Photo/Mary Altaffer, File)

Pekerja Apple sebelumnya telah mendedahkan bahawa mereka keberatan dengan dasar syarikat yang meminta mereka kembali bekerja dari pejabat semasa wabak Covid-19 semasa.

Sebagai bentuk perselisihan, pegawai Apple menulis dan mengirim surat bantahan mengenai kebijakan tersebut kepada kepada CEO Tim Cook.

Memetik laporan dari The Verge, Jumat (16/7/2021), Apple dengan tegas menolak permintaan dari pekerja yang ingin terus bekerja dari rumah dan bukannya model hibrid.

Dalam saluran Slack yang terdiri daripada 6,000 orang, beberapa pekerja berhasrat untuk meninggalkan Apple sekiranya syarikat itu tidak berubah pikiran.

Model hibrid yang ingin dilaksanakan oleh Apple adalah sistem kerja dari pejabat tiga hari seminggu, dan rencananya akan bermula pada awal September 2021.

Sebilangan pekerja yang kini menyediakan penginapan dari syarikat di bawah Akta Orang Kurang Upaya Amerika boleh bekerja dari rumah.

Namun, jika Apple memutuskan untuk kembali bekerja secara tetap, penginapan akan ditolak. Syarikat memberi pekerja 30 hari untuk mencari pekerjaan baru sekiranya penginapan perubatan mereka ditolak.

Di samping itu, syarikat itu terperangkap meminta rekod perubatan untuk memutuskan sama ada pekerja akan diluluskan untuk bekerja dari rumah.

“Ini membuat sebilangan orang merasa tidak selesa,” kata seorang pekerja Apple kepada The Verge.

Sebelumnya, dalam surat yang dikirimkan kepada para pegawai Apple, dinyatakan bahwa mereka ingin dapat bekerja dengan lebih fleksibel, baik dari kantor atau bekerja dari jarak jauh.

“Kami ingin memiliki kesempatan untuk menyampaikan permasalahan yang timbul di kalangan rakan sekerja kami,” kata surat itu.

Lihat Juga :   Hadiah terkumpul RM800,000 khas untuk Kakitangan Awam Persekutuan

Surat itu juga menyatakan bahawa dasar kerja jarak jauh atau fleksibel Apple dan komunikasi lain telah memaksa beberapa rakannya berhenti.

“Tanpa inklusif dan fleksibiliti, banyak dari kita merasa kita harus memilih antara keluarga, kesejahteraan, dan diberi kuasa untuk melakukan pekerjaan terbaik kita, atau menjadi sebahagian daripada Apple,” kata pekerja itu dalam surat itu.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!