Pekerja dan pelajar di Jakarta telah dinasihatkan bekerja dari rumah bagi mengurangkan pencemaran udara.

sepuluh bandar paling tercemar di dunia

The Jakarta Post/ANN: Sebelum Sidang Kemuncak Asean pada September, pentadbiran Jakarta akan mewajibkan pekerja dan pelajar untuk bekerja dan belajar dari rumah dalam usaha mengurangkan pencemaran udara yang menyesakkan bandar baru-baru ini.

Sejak Mei, data yang dikumpul oleh syarikat teknologi kualiti udara Switzerland IQAir terus meletakkan Jakarta di antara sepuluh bandar paling tercemar di dunia.

Musim kemarau yang berpanjangan, yang memburukkan lagi pencemaran udara daripada kenderaan bermotor dan aktiviti perindustrian, telah banyak dipersalahkan oleh kerajaan atas kualiti udara yang kurang baik.

Menurut ketua sementara Agensi Komunikasi, Maklumat dan Statistik Jakarta Sigit Wijatmoko, bandar raya itu akan mula melaksanakan dasar kerja dari rumah untuk 50% pekerjanya minggu ini dan diteruskan hingga 21 Oktober.

Sigit menyatakan minggu lalu bahawa “aturan itu hanya akan dikenakan kepada pekerja yang tidak berkhidmat secara langsung kepada orang ramai.” “Kami akan memastikan bahawa sistem kerja dari rumah ini tidak akan menjejaskan perkhidmatan awam.”

Kira-kira 200,000 orang bekerja di bandar, 30% daripadanya adalah penjawat awam. Kemudian, menurut Sigit, peraturan itu akan dilanjutkan kepada 75% pegawai bandar raya yang pejabatnya berdekatan dengan lokasi persidangan Asean.

Sidang kemuncak itu akan berlangsung di Pusat Konvensyen Jakarta di Jakarta Selatan dari 5 hingga 7 September. Selain itu, bandar itu akan mewajibkan pembelajaran jarak jauh untuk 50% murid di sekolah berhampiran semasa mesyuarat peringkat tinggi blok itu.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!