Pekerjaan sepenuh masa disediakan kepada pekerja AirAsia Food & xpress Riders.

airasia food rider fulltime

Ramai orang mungkin mendapati kebebasan dan fleksibiliti dalam ekonomi “penghantaran” untuk mendapatkan wang tambahan atau menjadikannya sumber pendapatan utama mereka. Walaupun begitu, ramai orang dalam industri ini melakukan pekerjaan ini secara sepenuh masa sebagai sumber pendapatan utama.

AirAsia telah mengumumkan bahawa ia akan mula mengambil ‘rider’ penghantarannya sebagai pekerja “Allstar” sepenuh masa. Syarikat itu banyak melabur dalam Apps nya bagi penghantaran makanan, penghantaran pakej. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Capital A, Tony Fernandes, ini dilakukan kerana ia akan memberikan lebih kestabilan kepada pekerjanya dan merupakan “perkara yang wajar untuk dilakukan.”

Buat masa ini, rider AirAsia Food dan xpress sepenuh masa akan mendapat akses kepada beberapa faedah, termasuk insurans kemalangan peribadi, cuti tahunan, perlindungan perubatan yang termasuk pasangan dan anak mereka, dan diskaun sehingga 90% untuk penerbangan AirAsia. Sudah tentu, mereka juga akan menerima faedah berkanun seperti caruman kepada KWSP dan PERKESO.

Selain itu, setiap pekerja akan dibayar gaji terjamin RM3,000 sebulan dengan minimum lapan jam sehari bekerja. Ingatlah bahawa penunggang sepenuh masa juga menerima insentif tambahan berdasarkan prestasi mereka sebagai tambahan kepada gaji asas mereka.

Adalah penting untuk diingat bahawa menjadi pekerja sepenuh masa adalah pilihan; orang mungkin memilih untuk bekerja sambilan dan bukannya untuk mempunyai lebih fleksibiliti. Sememangnya, mereka yang memilih jawatan sambilan tidak akan menerima faedah seperti cuti tahunan berbayar. Program SPS Lindung PERKESO, bagaimanapun, menawarkan perlindungan kepada banyak rider yang “bekerja sendiri”.

Dua puluh penunggang telah pun diambil bekerja oleh syarikat sebagai pekerja sepenuh masa, dan Tony menyatakan bahawa dia berharap semua penunggang syarikat akan memilih pilihan ini. Walaupun ia bermula di Malaysia, CEO menyatakan bahawa syarikat itu berhasrat untuk mengembangkan usaha itu ke semua negara di mana ia sedang menjalankan perniagaan.

Lihat Juga :   Inilah Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Jika Anda Memindahkan Wang Ke Akaun Bank Yang Salah

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!