Pelan Time Fiber Home 2Gbps Kini Tersedia Hanya Di Tiga Lokasi

Time Fiber Home 2Gbps

Daftar Time Fiber Di Sini

Hari ini menandakan pelancaran rasmi pelan Time Fiber Home 2Gbps selepas ia diumumkan secara rasmi kepada orang ramai semalam. Walaupun kita sudah tahu berapa kos sebulan iaitu RM379, maklumat lain berhubung rancangan itu baru didedahkan hari ini.

Salah satu maklumat utama yang akhirnya kami pelajari hari ini ialah ketersediaan pelan tersebut. Walaupun Time telah menegaskan dalam pengumuman semalam bahawa perkhidmatan 2Gbps hanya boleh diperolehi di lokasi terpilih dalam kawasan liputan Time Fiber Home, ternyata ketersediaannya memang sangat terhad.

Dalam Soalan Lazim untuk pelan 2Gbps, ISP menyatakan bahawa pelan 2Gbps hanya tersedia di Mont Kiara, Segambut dan Desa Park City buat masa ini. Walaupun dalam tiga lokasi ini, ia masih terhad kepada bangunan terpilih walaupun Time tidak menyenaraikannya secara khusus dalam FAQ.

Walaupun rancangan Time Fiber Home sentiasa lebih pantas dan lebih berpatutan daripada rancangan Unifi Home TM, Time terus rugi apabila ia melibatkan jejak perlindungan. Oleh itu, kami tidak begitu terkejut apabila kami mengetahui tentang liputan terhad pelan 2Gbps.

Dalam Soalan Lazim yang sama, ISP berkata bahawa ia komited untuk mengembangkan ketersediaan pelan 2Gbps di lebih banyak lokasi dalam beberapa bulan akan datang. Syarikat itu juga berkata bahawa ia perlu menaik taraf infrastruktur sedia ada untuk menyampaikan kelajuan baharu.

Seperti yang dinyatakan dalam laporan kami semalam, Time menggunakan teknologi PON 10G untuk menyampaikan perkhidmatan 2Gbps baharu. Walaupun ia mungkin bukan satu-satunya syarikat tempatan yang telah menggunakan teknologi itu, ISP masih merupakan yang pertama di Malaysia yang menggunakan perkhidmatan komersial menggunakan PON 10G yang merupakan sesuatu yang telah mereka usahakan sejak 2019.
Dengan pelancaran rasmi hari ini, ISP juga telah mendedahkan peralatan rangkaian tepat yang akan diberikan kepada pelanggan 2Gbps yang termasuk Huawei HN8245X6 Wi-Fi 6 Router dan dua Huawei HG8145X6 mesh Wi-Fi 6 router. Pemilihan jenama penghala juga tidak mengejutkan kerana Time bekerjasama dengan Huawei untuk melaksanakan teknologi PON 10G.

Lihat Juga :   Starlink Mungkin Ada Di Malaysia Tahun 2023

Selain daripada kelajuan, satu lagi perbezaan utama antara pilihan 2Gbps baharu jika dibandingkan dengan tiga rancangan Time Fiber Home yang lain ialah pelanggan perlu menandatangani kontrak 24 bulan untuknya. Untuk pelan lain, pelanggan sebenarnya boleh mendapatkannya tanpa kontrak, dengan syarat mereka membayar yuran sekali antara RM400 hingga RM500 semasa mendaftar.

Daftar Time Fiber Di Sini

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!