Pelancong dinasihatkan oleh Singapura kes COVID meningkat kepada 56,000 dalam seminggu dan kemasukan ke hospital meningkat.

Jumlah jangkitan COVID-19 masih meningkat, justeru Kementerian Kesihatan Singapura telah mengeluarkan nasihat baharu untuk pelawat dan penduduk negara pulau itu. Kementerian menganggarkan terdapat 56,043 kes. Kes COVID-19 meningkat daripada 32,035 kes berbanding minggu sebelumnya kepada 9,023 kes pada minggu 3–9 Disember 2023. Purata bilangan kemasukan hospital COVID-19 setiap hari meningkat kepada 350 daripada 225 pada minggu sebelumnya, dan purata bilangan rawatan intensif kes unit penjagaan (ICU) sehari melonjak kepada sembilan daripada empat pada minggu sebelumnya.

Hospital awam dan Kementerian Kesihatan (KKM) telah bekerjasama untuk mencipta backup pelan. Strategi ini termasuk tindakan seperti memastikan terdapat kakitangan yang mencukupi dan menangguhkan operasi elektif dan tidak mendesak. Ini akan menyediakan katil untuk pesakit yang memerlukan penjagaan kecemasan. Hospital juga menggunakan model penjagaan alternatif termasuk penjagaan pesakit dalam mudah alih dan kemudahan turun seperti kemudahan penjagaan peralihan.

Bagi menjaga lebih 80 pesakit COVID-19 yang stabil yang tidak memerlukan rawatan intensif di hospital, kementerian kesihatan akan membuka Kemudahan Rawatan COVID-19 (CTF) baharu di Dewan 10 EXPO Singapura.

Penghidap jangkitan pernafasan akut (ISPA) dinasihatkan untuk tinggal di rumah sehingga simptom mereka hilang dan mengelakkan sentuhan dengan orang lain, menurut Singapura. Mereka harus memakai topeng, meminimumkan interaksi sosial, dan mengelakkan kawasan sesak jika interaksi tidak dapat dielakkan. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menekankan kepentingan pemakaian topeng di lokasi yang sesak, terutamanya di dalam rumah dan ketika berinteraksi dengan individu yang terdedah, walaupun bagi mereka yang tidak menunjukkan gejala.

Pengembara telah disyorkan supaya berhati-hati dengan mendapatkan insurans perjalanan, memakai topeng di lapangan terbang, dan menjauhi kawasan yang sibuk dan kurang pengudaraan.

Lihat Juga :   Xiaomi Redmi 10 2022

Singapura telah menasihatkan rakyat untuk mendapatkan rawatan di Jabatan Kecemasan bagi memaksimumkan sumber hospital.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!