Pelawat asing ke Malaysia mesti melengkapkan kad ketibaan digital mulai 1 Disember; autogate tersedia untuk sepuluh negara.

2 Dis, Kuala Lumpur — Menurut Jabatan Imigresen Malaysia, warga asing yang memasuki negara ini perlu melengkapkan Kad Ketibaan Digital Malaysia (MDAC) dalam talian tiga hari sebelum ketibaan mereka. Selain itu, rakyat dari sepuluh negara akan dapat menggunakan autogate di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk pelepasan imigresen jika keperluan tertentu dipenuhi, seperti menyerahkan MDAC.

Jabatan itu menyatakan dalam pengumuman yang disiarkan di laman Facebook rasminya semalam bahawa mulai 1 Disember, warga luar negara mesti menamatkan MDAC sebelum memasuki Malaysia.

Kecuali tiga kategori, semua pengembara dikehendaki menyerahkan MDAC mereka sebelum tiba di Malaysia, menurut laman web jabatan itu untuk pendaftaran MDAC dalam talian.

Pengembara yang transit atau berpindah melalui Singapura tanpa mendapatkan pelepasan imigresen, pemastautin tetap Malaysia dan pemegang kad Sistem Pelepasan Automatik Malaysia (MACS) adalah tiga kumpulan orang yang dikecualikan daripada menyerahkan MDAC.

Pelancong perlu menggunakan laman web Jabatan Imigresen untuk mendaftar dan menyerahkan MDAC.

Maklumat seperti nama, kewarganegaraan, nombor pasport dan tarikh tamat tempoh, alamat e-mel dan nombor telefon mudah alih diperlukan untuk mengisi borang pendaftaran MDAC.

Pengembara diminta mengisi borang MDAC dengan tarikh ketibaan mereka, tarikh berlepas, cara pengangkutan (udara, darat atau laut) dan pelabuhan terakhir berlepas. Mereka juga dimaklumkan bahawa perjalanan mereka ke Malaysia mesti dilakukan dalam tempoh tiga hari (termasuk hari penyerahan MDAC).

Selaras dengan prosedur kemasukan Malaysia, pengembara mesti menunjukkan pasport mereka dan keseluruhan MDAC kepada pegawai imigresen yang bertugas apabila mereka tiba.

Lihat Juga :   Netflix Menguji Cara Lebih Murah Untuk Pengguna Berkongsi Kata Laluan Dengan Bukan Ahli Isi Rumah

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!