Peluang kedua untuk 130,000 individu muflis kerana pindaan Akta Insolvensi mula berkuat kuasa esok

KUALA LUMPUR: Pindaan Akta Insolvensi, bertujuan mempertingkat sistem pentadbiran kebankrapan dalam melindungi kebajikan individu muflis, akan berkuat kuasa mulai esok.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Seri Azalina Said, “dasar peluang kedua” bertujuan untuk membebaskan sehingga 130,000 individu dalam tempoh setahun.

“Jumlah itu mewakili separuh daripada kes yang ditadbir oleh Jabatan Insolvensi.

“Melalui penguatkuasaan Akta itu, pentadbiran kebankrapan sedang diperbaiki dengan membenarkan penggunaan teknologi komunikasi jarak jauh untuk pertemuan dengan pemiutang dan menggabungkan keupayaan untuk menghantar notis melalui komunikasi elektronik,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, mesyuarat pertama wajib pemiutang sejak itu telah dimansuhkan sebagai inisiatif untuk mempercepatkan proses pentadbiran.

Untuk melindungi kebajikan individu muflis, Akta ini juga menyemak nilai terhad harta muflis yang boleh dibahagikan antara pemiutang dan nilai untuk kes untuk melayakkan diri untuk pentadbiran ringkasan.

“Penguatkuasaan Akta tersebut mencerminkan komitmen kerajaan untuk memastikan tiada sesiapa yang terpinggir dalam pembangunan negara.

“Ini juga membuktikan kerajaan mengambil berat dalam memberi peluang kedua kepada individu yang muflis untuk menjalani kehidupan yang lebih baik dan seterusnya kembali menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.”

Azalina berkata pindaan utama Akta itu melibatkan penambahan peruntukan untuk pelepasan, dengan Seksyen 33C memperuntukkan pelepasan automatik dalam tempoh tiga hingga lima tahun dari tarikh seorang bankrap mengemukakan penyata hal ehwalnya.

Seksyen 33C terpakai secara retrospektif, meliputi individu yang telah diisytiharkan muflis secara rasmi sebelum Akta ini diluluskan.

Manakala Seksyen 33B(2A) akta berkenaan memperkatakan individu muflis yang layak dilepaskan daripada muflis melalui perakuan pelepasan yang dikeluarkan Ketua Pengarah Insolvensi (DGI) dengan menambah dua kategori iaitu bankrap yang tidak mampu mengurus dirinya dan hal ehwalnya kerana sebarang gangguan mental, seperti yang diperakui oleh pakar psikiatri dari mana-mana hospital kerajaan; dan seorang bankrap yang berumur 70 tahun ke atas dan pada pendapat KPI, tidak berupaya untuk menyumbang kepada pentadbiran harta pusakanya.

Lihat Juga :   Miti bersedia untuk bercakap dengan Saudi Aramco tentang pelaburan di Terengganu.

Sumber : NST

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!