Pembayaran Tol Menggunakan Kad Touch ‘n Go Akan Dihentikan Pada 2025

Pembayaran Tol Menggunakan Kad Touch ‘n Go Akan Dihentikan Pada 2025

Menteri Kerja Raya Fadillah Yusof mendedahkan pembayaran tol melalui kad Touch ‘n Go (TnG) akan dihentikan pada 2025. Ini kerana pengendali lebuh raya telah diminta untuk menggunakan sistem aliran bebas berbilang lorong (MLFF) pada tahun itu juga.

Melalui sistem MLFF yang menggunakan Automated Number Plate Recognition (ANPR) dan tidak akan menampilkan sebarang halangan, pengguna akan dapat membayar tol mereka melalui pelbagai pilihan penyedia pembayaran menurut menteri yang membuat pendedahan itu melalui temu bual dengan Free Malaysia Today.

Fadillah menambah bahawa pilihan pembayaran boleh menjadi TnG e-Dompet, kad debit/kredit, atau pilihan pembayaran digital lain selagi ia disokong oleh pengendali lebuh raya masing-masing. Tidak kira pilihan pembayaran pilihan pelanggan, apa yang mereka perlukan hanyalah satu tag RFID pada kenderaan mereka.

Menteri itu juga menyatakan bahawa lorong SmartTAG juga akan dihentikan secara berperingkat walaupun tiada garis masa yang tepat disebut dalam temu bual itu. Kementerian Kerja Raya bulan lepas telah pun mengumumkan langkah serupa untuk lebuh raya PLUS bulan lepas walaupun pengendali lebuh raya itu memutuskan untuk membuka semula 43 lorong SmartTAG di 40 plaza tol mulai hari ini berikutan permintaan daripada pengguna.

Dalam banyak cara, pendedahan hari ini mengingatkan kita tentang apa yang PLUS cuba lakukan pada 2018 walaupun, pada masa itu, syarikat itu cuba menggunakan sistem RFIDnya sendiri. Ia kemudiannya membawa kepada pertikaian besar antara PLUS dan syarikat induk TnG, Kumpulan CIMB yang akhirnya diselesaikan di luar mahkamah.

Lihat Juga :   5 lebuh raya ini akan menyokong kad kredit dan debit menjelang September 2023

(Sumber: Free Malaysia Today.)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!